Logo weekbladdeschakel.nl


Onderwijsloze dag op het Willem Smuldersplein
Onderwijsloze dag op het Willem Smuldersplein (Foto: Bart Bruijnen)

Onderwijsstaking zaak van iedereen

WAALRE - Vooral omdat Waalre zich als behorende tot de slimste regio van de wereld wil neerzetten, is het nodig om hier even bij stil te staan. Enkele bezorgde ouders reageren. Lex Mastof: "Als een staking impact heeft, betekent dat dat de betreffende branche nuttig is voor de maatschappij. Zonder leraren raakt een samenleving snel in verval. Maar leggen bijvoorbeeld bedrijfsjuristen het werk een dagje neer, of een week, of een maand, dan zal geen enkele standaard daar ook maar een puntje op verliezen."

De Amerikaanse antropoloog en hoogleraar aan de London School of Economics professor David Graeber heeft hier een theorie omheen ontwikkeld, waarin hij zogenaamde 'bullshit jobs' kortweg beschrijft als die banen die er in feite zijn om het werk zelf. Onzinbanen zijn in ieder geval die banen waarbij er geen constructief klantcontact is, en die soms zelfs als doel hebben het systeem gewoonweg tegen te werken. Uiteraard is hier niet de gehele definitie mee gegeven, maar een impressie ligt er al wel.

Maar ook zonder Graebers filosofie voelt iedereen wel aan dat werk in het (primaire) onderwijs van groot belang is. Marcel van Rut: "Stemgerechtigden in Nederland hebben maar al te vaak kinderen of kleinkinderen die een basisschool aan het doorlopen zijn, en begrijpen hopelijk dat het om meer gaat dan alleen die 900 miljoen euro voor salarisverhogingen en 500 miljoen euro voor het verminderen van de werkdruk. Om de excessenverslaving van onze bankiers aan de gang te houden, werd overigens een paar jaar geleden in onze naam aanzienlijk meer uitgegeven. Aan de orde is namelijk of we ons eigen nageslacht goed onderwijs gunnen. Om de zoveel tijd mogen we daarover stemmen in onze democratie, en bij partijen die het Angelsaksische model ambiëren, ben je dan aan het verkeerde adres."

Siebe Boorman: "In plaats van zuchten is het zaak, daarom, dat wij deze onderwijsstaking ter harte nemen. Ook lokaal. Want slecht onderwijs kan ertoe leiden dat straks iedereen alleen nog maar kabinetsformateur of een equivalent daarvan kan worden, en dan is een andere anarchie bereikt dan David Graeber aanhangt."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox