Filosofe Karin Melis is de gast in het AD Café van zondag 8 december.
Filosofe Karin Melis is de gast in het AD Café van zondag 8 december.

Verwondering van Karin Melis in het AD Café

Algemeen 4 keer gelezen

Karin Melis is zondag 8 december te gast in het AD-Café. Zij is filosofe en werkt voor De Laurentius, een scholenbestuur in Delft.

WAALRE - In de jaren negentig werkte zij negen jaar als filosofe aan het Marist College in New York. De mooiste tijd in haar beroepsleven, zo zegt zij zelf. “Als docente filosofie mocht ik mijzelf binnenste buiten keren om mijn studenten te bereiken. Vaak denk ik dat elk mensenleven zijn eigen motief kent. Onze wederwaardigheden kunnen dan gezien worden als vindingrijke variaties op dat motief. Van jongs af aan ben ik geboeid hoe mensen dat doen: leven en liefhebben. Ik vraag me dan af welke motieven daarbij een rol spelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik op een zeker moment filosofie ben gaan studeren.” Haar tijd in het buitenland heeft van Karin een eigenzinnig waarnemer gemaakt die met verwondering naar de Nederlandse samenleving kijkt. Ze is wars van modes, stelt vragen bij politieke correctheid en verbaast zich over het gemak waarmee wij deze maatschappij tot een tolerante maatschappij verklaren. Achter alle dwang van voorschriften en regels die wij elkaar opleggen blijft zij zoeken naar de dingen die er toe doen. Zij verzamelt daarbij ‘mooie verhalen’. “In het schrijven van verhalen kunnen wij onze ervaringen laten oplichten, bewaren en met elkaar delen.” Naast haar werk voor de Laurentius Stichting werkt Karin als pastoraal werker voor de Congregatie zusters Augustinessen. “Deze zusters zijn mij dierbaar. Ze dagen me uit hun levensverhalen op te laten lichten.” Het gesprek met Karin Melis zal gaan over de samenleving en wat ons daarin drijft. En zoeken naar de schoonheid van verhalen die er toe doen. Wat drijft haar zelf? En: heeft ze iets met Kerst?

De muziek in dit AD-Café wordt verzorgd door troubadour Emilio de Vlam. Columnist van dienst is Lenneke van der Burg. Zij is docent klassieke talen op het Van Maerlant Lyceum

Het café is van 16.00-17.30 uur in de Agnus Dei-Kerk, Koningin Julianalaan 12. Toegang is vrij, collecte ter bestrijding van de onkosten bij de uitgang.

Uit de krant