Samen met 12 meiden uit verschillende landen Amerikaanse snoephuisjes maken Foto: Noortje de Vries
Samen met 12 meiden uit verschillende landen Amerikaanse snoephuisjes maken Foto: Noortje de Vries Foto: Noortje de Vries

De column van Noortje: De honderdduizend tradities wat kerst Amerikaans maakt

Algemeen 8 keer gelezen

Amerikaanse tradities zie je vooral tijdens de kerstperiode. De dag na Thanksgiving wordt er een soort startsein gegeven dat iedereen zich nu mag storten op het kerstfeest. Huizen vol met lichten, bomen worden volgehangen met lampjes, de kerstmuziek komt van alle kanten, de kerstboom wordt uitgekozen en aan iedere voordeur (of in dit dorp de toegangshekken) hangt een kerstkrans.

Klinkt nog aardig hetzelfde als in Aalst-Waalre toch? Tenminste, als je Sjuul de Vries als vader hebt, dan klinkt bovenstaand als een vrij normale kerst. Wij gooien er altijd nog een kerstdorp bij (die staat er trouwens dit jaar weer) en een kerstman boven op het dak. Dat was voor Nederlandse begrippen altijd al veel, maar hier in Amerika gaat het natuurlijk wel wat verder. Ik heb mijn eerste ‘Christmas Tree lightning ceremony’ meegemaakt dit jaar waarbij de burgemeester de kerstboom bij het gemeentehuis aanzet terwijl een groep tieners kerstliedjes zingen. In New York City ben ik naar de Rockettes in Radio City geweest (aanrader!) en liep ik door Rockefeller Center terwijl het sneeuwde. Ook zijn er zoveel leuke kinderboeken in kerstthema’s. Mijn ultimate favorite is ‘How the Grinch stole Christmas’, wat ook een super oud Amerikaans kerstboek is.

Een ander heel gave bezigheid wat ik dit jaar heb gedaan is het maken van een snoephuisje. Je weet wel, zo eentje waar de heks van Hans en Grietje in woont. Hier worden ze gingerbread houses genoemd en je decoreert ze met icing (glazuur) en kilo’s snoep. Want ja, het is en blijft een snoephuisje. Met mijn au pair groep hebben we afgelopen week van deze huisjes versierd. Net als de elven van de kerstman werden we met kerstmuts op aan het werk gezet. Skittles, suiker lampjes, candy canes, M&M’s en noem het maar op, worden gebruikt om de huisjes zo goed mogelijk eruit te laten zien. En waar de een de halve zak icing gebruikt voor het decoreren van het huisje gebruikt de andere de halve zak voor het decoreren van de binnenkant van haar mond. Had ze achteraf best wel spijt van, kan ik je zeggen.

Kerst is op zich zelf al een heel leuk feest. Maar alle kleine events die je naar ‘de grote dag’ leiden brengen toch wel iets magisch met zich mee.

Uit de krant