Martien van der Putten op het plein voor de kathedraal van Santiago de Compostella.
Martien van der Putten op het plein voor de kathedraal van Santiago de Compostella.

Martien liep 2700 km in 138 dagen

Algemeen 87 keer gelezen

Duizenden fietsers en wandelaars gingen hem voor om via de eeuwenoude paden op weg te gaan naar Santiago de Compostella. De St. Jacobsroute is nog steeds dé weg bij uitstek maar deze vergt veel energie, doorzettingsvermogen en moed.

SOMEREN - “Naar Santiago de Compostella? Een jaar of vier geleden tijdens een wandeling kwam het idee opborrelen. Dat het toch geweldig moet zijn om in plaats van de auto, door al die landen te lopen en alles van dichtbij mee te maken. Ik besloot, het eerste wat ik doe na mijn pensionering is lopen naar Santiago de Compostella. Ik, alleen met mezelf”, aldus Martien van der Putten uit Someren.

Op 1 mei van dit jaar voegde hij de daad bij het woord en ging de uitdaging aan om naar Santiago de Compostella te wandelen. Een route die startte in zijn woonplaats Someren via Ell naar Thorn daar de pelgrimsweg Via Limburgica tot Tongeren naar Huy. Via Mosana, de Via Monastica tot Rocroi, de Via Campaniensis tot Vezelay, de GR13/654 tot Le Puy en Velay, de Via Podiensis/GR65 tot Saint Jean Pied de Port, en als laatste de Camino Frances naar Santiago de Compostella.

“Een tocht van 2700 kilometer…. waar begon ik aan. Nu ik thuis ben, besef ik, aan iets heel bijzonder moois. Maar niet zomaar, alles van jezelf en andere pelgrims kom je tegen. Eerst en vooral het genieten van de prachtige bloemen, planten, dieren en vogels die je tegenkomt. Van de prachtige landschappen en vergezichten. Daar loop je doorheen, met een meestal gelukkig en blij gevoel. Dan vergeet je warempel, dat je twaalf kilogram in je rugzak meesjouwt over soms onbegaanbare paden steil omhoog en omlaag. Dan denk je echt, waar ben ik aan begonnen en kun je je erg eenzaam voelen. Elke dag op zoek naar een slaapplaats, naar eten. De weg zien te vinden op je telefoon, waar je regelmatig geen bereik mee hebt. Die laatste gevoelens verdwijnen gelukkig snel, als je onderdak hebt gevonden. Ook word je gesterkt door het contact, dat je krijgt met je mede pelgrims. De mooie verhalen, die ze vertellen. En terug in de wereld, wanneer je de verhalen van een zwaar leven hoort, die verschillende pelgrims met zich mee dragen. Dit alles wordt sterker naarmate je Spanje nadert.”

In Frankrijk zijn over het algemeen veel mensen die hun vakantie met wandelen doorkomen. Vanuit Saint Jean Pied de Port (tegen de Pyreneeën aan, red.) verandert dat. Daar zijn de pelgrims voelbaar in de meerderheid. Daar kom je dezelfde mensen op je verdere tocht regelmatig weer tegen wat een fijn saamhorigheidsgevoel geeft. “Ik heb viereneenhalve maand (138 dagen) zoveel fijne, mooie, maar soms ook heftige dingen meegemaakt, die ik zelf, door middel van mijn verslagen en foto’s nog zal moeten herbeleven om het allemaal te kunnen vatten. En als je dan in Santiago de Compostella voor de kathedraal staat, is dat een emotioneel moment. Als je er aan begint, weet je niet waar je aan begint. En daar sta je dan, met verwondering voor jezelf, dat je dat gedaan hebt…. Dan komen er van trots en emotie tranen in mijn ogen.”

Daarna ben ik doorgewandeld naar Fisterra (uiterste punt van Portugal) wat letterlijk het einde van de wereld in het Latijns betekent. Het 0-kilometerpaaltje bij Fisterra moest op de foto. Maar dan… toen was het ook genoeg en was ik blij, dat ik naar huis kon. Het is een prachtige tocht, die ik iedereen aan kan raden. Wie geïnteresseerd is in de verhalen en foto’s uit mijn dagboek kan dit lezen of bekijken op:

martien.reislogger.nl

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (ook wel Sint Jacobsroute of Jacobsweg genoemd) (Spaans: Camino de Santiago) is de pelgrimsroute naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostella in Spanje. De belangrijkste route (hoofdroute) door Spanje was de Camino Francés, die de voortzetting was van meerdere trajecten komend uit Frankrijk. De Camino Francés was de middeleeuwse verkeersas die in Noord-Spanje loopt van de Pyreneeën naar het graf van Jakobus.
Deze route loopt langs de steden Pamplona, Estella, Logroño, Burgos, León, Astorga en Ponferrada. Er zijn ook enige andere secundaire routes van de Pyreneeën naar Santiago. ( bron: Wikipedia).

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant