Logo weekbladdeschakel.nl


Els (l) en Karin nemen de kinderjury heel serieus
Els (l) en Karin nemen de kinderjury heel serieus (Foto: Theo van Sambeek)

Kinderjury bij Corso is serieuze zaak

WAALRE/VALKENSWAARD - Op zondag 10 september vindt weer het Corso Valkenswaard plaats. Dit jaar met het thema '65 jaar Efteling in bloemen'. De jury bestaat dan niet alleen uit volwassenen, maar er is ook een kinderjury. Samen met collega Erica van Werde begeleiden Waalrenaren Karin Maasakkers en Els van Uden, pedagogisch medewerkers bij Kinderstad, de kinderjury. En dat is een bloedserieuze zaak.

Voor Maasakkers wordt dit het tweede jaar dat ze de kinderen in leeftijd van tien tot en met dertien jaar de hele dag begeleidt. "De dag begint zondag om 09.00 uur en eindigt om 20.00 uur. Het wordt een lange en intensive dag. Onze taak is om te zorgen dat de kinderen helemaal worden afgeschermd, ze mogen met niemand contact hebben, mobieltjes worden ingeleverd. De kinderen krijgen vooraf een boekje met toelichting over het thema en de wagens. De wagenbouwers vertellen daarin in het kort wat ze hebben bedacht en waarom. 's Morgens bekijkt de jury op een afgeschermd terrein de wagens, stelt vragen en geeft cijfers voor kleur en vormgeving. Ik sta er van te kijken hoe serieus deze jonge jury haar taak neemt. Ze zijn heel scherp, letten op details en willen weten of een idee goed is onderbouwd. Daarbij interviewen ze de deelnemers, willen weten waarom ze voor het concept hebben gekozen, of er genoeg bloemen waren en of het wel allemaal dahlia's zijn. Na de lunch zitten we op de tribune om vandaar de optocht te beoordelen. Dan wordt een cijfer gegeven voor het geheel, zoals voor vormgeving, uitwerking, spel en presentatie. Ik kom zelf uit het bloemendorp Rijnsburg, daar is ook ieder jaar een bloemencorso, maar daar gaat het meer om de bloemen en de bloemstukken. Het corso van Valkenswaard heeft een hele andere benadering met thema's en vormgeving."

Van Uden doet dit jaar voor de eerste keer mee en is razend enthousiast dat zij betrokken is bij de organisatie. "Het corso heeft een oproep gedaan en kinderen uit de wijde omtrek hebben zich aangemeld. Daaruit zijn er twaalf geselecteerd. Eén jurylid komt zelfs uit Enschede. Er is gecontroleerd dat er geen connecties zijn met de wagenbouwers. Op de dag zelf verdelen we de kinderen in drie groepjes, we zorgen dat er geen onderling overleg mogelijk is en elk kind een onafhankelijk rapport maakt. Ze weten tot op het laatst niet welke wagen gewonnen heeft. De kinderjury heeft dan ook een eigen prijs en reikt die zelf uit."

Op maandag 11 september zijn de Corsowagens op de Markt in Valkenswaard nog één keer te bewonderen. Kijk ook op de website voor meer informatie over het corso:

corsovalkenswaard.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox