Logo weekbladdeschakel.nl


Natuurlijk hoort een herder en zijn hond bij een kudde schapen, zo ook op de Kempische Heide. Tijdens de Big Sheep Tour vertelt hij in alle dorpen over zijn werk.
Natuurlijk hoort een herder en zijn hond bij een kudde schapen, zo ook op de Kempische Heide. Tijdens de Big Sheep Tour vertelt hij in alle dorpen over zijn werk. (Foto: Big Sheep Tour)

Schapen op tournee voor nieuwe slaapplek

WAALRE/HEEZE - 250 Kempische Heideschapen, 16 dagen lang, een tocht van 180 kilometer door 12 gemeenten in en rond Eindhoven. Dat is de Big Sheep Tour die vanaf 2 september door de Kempen trekt.

De naam The Big Sheep Tour zegt het al, de Kempische Heideschapen van de Strabrechtse Heide gaan letterlijk toeren. De kudde maakt een twee weken durende tocht maken door de Kempen. Hiermee wil de stichting het Kempische Heideschaap, die dit jaar haar 50-jarig jubileum viert, laten zien hoe belangrijk het Kempische Heideschaap is en aandacht vragen voor de bouw van een nieuwe schaapskooi.

Een bijzonder gezicht, 250 schapen die een dorp in wandelen, binnengehaald door de inwoners. In elke gemeente zal er rondom het bezoek van de kudde van alles te zien en te beleven zijn. In samenwerking met de gemeente, lokale horeca en ondernemersverenigingen zullen tal van activiteiten plaatsvinden, zoals een spannende wedstrijd schapen tellen, schapen scheren, vilten, wol verven en nog veel meer. De schoolkinderen kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd waarmee leuke prijzen te winnen zijn, met als hoofdprijs een bezoek voor de hele klas aan de schaapskooi in Heeze.

Bij een wandeling of fietstocht over de Strabrechtse Heide kom je hem zeker tegen, het Kempische Heideschaap. Eeuwenlang was zijn hoge, statige verschijning te vinden op de Kempische heidevelden en graslanden en daarmee een bepalende factor in het ontstaan van het landschap. Het was het meest voorkomende huisdier en bovendien een belangrijke leverancier van vlees, mest en wol. Vanaf de 19e eeuw verloor het Kempische Heideschaap echter zijn landbouwkundige functie en bleek halverwege de 20e eeuw zo goed als uitgestorven te zijn. Het Kempische Heideschaap zit echter in het DNA van de Kempen. Dat besef kwam gelukkig net op tijd. Dankzij de in 1967 opgerichte stichting is het Kempische Heideschaap weer helemaal terug. Met het succesvolle fokprogramma is de kudde Kempische Heideschapen inmiddels uitgegroeid tot maar liefst 250 schapen. Nu is het tijd voor de volgende stap. De bouw van een nieuwe schaapskooi is hard nodig. Het biedt de mogelijkheid om de kudde nog verder uit te breiden en zou de bekroning zijn op het 50-jarig jubileum van de stichting. Dit stelt niet alleen een gezonde toekomst van het Kempische Heideschaap zeker, maar ook het behoud van het typische Kempische heidelandschap voor nu en de generaties die gaan komen. Het Kempische Heideschaap vormt een kenmerkend onderdeel van het cultureel-historisch erfgoed van de Kempen. Om dat onder de aandacht te brengen in de hele regio en de bouw van de nieuwe schaapskooi te kunnen realiseren, wordt The Big Sheep Tour gehouden.

Programma in Waalre

The Big Sheep Tour doet dagelijks diverse locaties aan in de regio Eindhoven. De start is op zaterdag 2 september in Heeze. Op de vierde dag, dinsdag 5 september, komt de kudde aan in Waalre. Daar worden de schapen feestelijk binnen gehaald in het centrum. Het programma is er als volgt:

14.00 uur Aankomst van publiek en kudde op plein voor Wolderse Wever en start allerlei leuke activiteiten voor jong en oud zoals een kleurwedstrijd, een schapen APK, tellen van schapen en meer.
18.30 uur Netwerkborrel Schaap van de zaak: om een nieuwe schaapskooi te kunnen realiseren is een behoorlijk bedrag nodig.Bedrijven kunnen daarom doneren en zo een bijdrage leveren aan het behoud van de Kempische natuur en het cultureel-historische erfgoed.
22.00 uur Einde programma, de schapen gaan van hun verdiende nachtrust genieten ergens in de omgeving.

De volgende dag gaat The Big Sheep Tour verder naar Eindhoven en daarna door naar Oirschot.

Voor meer informatie: www.thebigsheeptour.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox