Het Huis van Waalre.
Het Huis van Waalre.

Waalrenaren zijn klaar met gedonder

Algemeen 122 keer gelezen

Noortje de Vries

Moet de burgemeester afgezet worden of moeten we juist de wethouders aanspreken? Je kon er afgelopen weken niet omheen, er is bestuurscrisis in Waalre. Het speelt zich af achter de deuren van het gemeentehuis maar in de dorpen Aalst en Waalre wordt er ook veel over gepraat. Wat vindt de gemiddelde Waalrenaar nou van al dit gedonder?

WAALRE - Djoeni Arie uit Aalst is niet politiek actief in Waalre maar heeft de afgelopen tijd wel het een en ander vernomen. Zo heeft ze gehoord dat er foto’s van de burgemeester die geen corona-afstand houdt de ronde gaan maar ook dat de raadsleden de burgemeester eruit willen ‘bonjouren’ zodat ze hun eigen mening ‘kunnen doordrammen’. Djoeni snapt er maar weinig van want naar haar mening is de burgemeester er juist erg veel voor de bewoners van Aalst-Waalre. Ze vindt dan ook dat ze in het gemeentehuis eens opnieuw moeten kijken welke raadsleden precies oprecht zijn.

Dat er vraagtekens over de raadsleden zijn horen we van meerdere Waalrenaren. Zo ook van Henny Oosterbosch. Het rommelt volgens haar al veel te lang in Waalre en er wordt te veel verzwegen. Ze zou het fijn vinden als ‘de rotte appels’ uit het bestuur gaan, er met een schone lei begonnen kan worden en er niks meer in de zogenoemde doofpot terecht komt. Volgens Oosterbosch zijn de inwoners van Aalst-Waalre echt niet gek en is Jan Brenninkmeijer een goede burgervader die zichzelf niet verstopt maar zich juist onder de mensen begeeft. De vorige burgemeester van Waalre moest volgens haar altijd op z’n hoede zijn. Hij was niet open en eerlijk. Brenninkmeijer is het tegenovergestelde, hij laat zich overal in het dorp zien en doet overal aan mee.

‘Een erg toegankelijk persoon’, zo zegt Piet Knook, en dat mag je ook verwachten van een burgervader. Piet vindt dat Brenninkmeijer juist verbinding maakt tussen de gemeente Waalre en zijn burgers. Hij snapt dan ook niet waarom ‘onze Jan’ weg moet. Ze zeggen weleens als er een wrijving is in een team dat er dan glans ontstaat. Maar in dit geval zijn er verschillende partijen waar wrijving te vinden is. Dus met eindresultaat dat dit ten koste gaat van het functioneren van een gemeente. Leon van Meijel is het daarmee eens. Hij kent aardig wat mensen uit de politiek in Waalre en hij vraagt zich af of ze zich vooral laten leiden door emotie, eigenbelang of egotripperij. Volgens hem is het ook moeilijk een goed beeld te schetsen van wat er werkelijk aan de hand is. Hij vindt het prachtig dat mensen hun steun willen uitspreken richting de burgemeester, maar inhoudelijk voegt het volgens hem vrij weinig toe aan een oplossing binnen het bestuur.

Volgens Leon is het belangrijk dat er tijdig wordt ingegrepen door degenen die daartoe bevoegd zijn. Waalrenaren hebben recht op een gemeenteraad die minimaal de belangen van de inwoners behartigen. Aangezien het er niet op lijkt dat de betrokkenen er zelf uitkomen, denkt Leon dat ingrijpen van hogerhand noodzakelijk is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant