Daniëlle (43) met de doorgeef-kledingkist.
Daniëlle (43) met de doorgeef-kledingkist. Foto: Noortje de Vries

Doorgeef-kledingkist met verhaal

Algemeen 58 keer gelezen

Waalre - Via de Facebookpagina ‘Ik zoek/Ik ruil Waalre’ komen de meest uiteenlopende dingen voorbij. Zo ook de doorgeef-kledingkist van Daniëlle van den Hurk. Deze kist zit vol met kinderkleding die ze graag aan anderen wil geven. Het enige wat ze ervoor terug wil is dat mensen een kaarsje opsteken. Voor haar dertienjarige dochter Ninthe.

Door Noortje de Vries

Toen Daniëlle van den Hurk een aantal jaren geleden haar dochter verloor aan hersenstamkanker, bleef ze achter met veel verdriet en een hoop kleding “Ik wist totaal niet wat ik ermee aan moest. Sommige mensen laten een kleed maken van de stoffen. Dat wilde ik niet want dat vond ik niet in de stijl van Ninthe.”

‘Ik zoek/ik ruil’

De kleding heeft een tijdje in de trappenkast gelegen. “Ik wist niet wat ik wilde met haar kleding. Verknippen voelde niet goed maar alles houden zou ook niet in de trant van Ninthe zijn.”, zegt Daniëlle, “Ninthe zou graag willen dat er weer een meisje vrolijk wordt van haar kleding. Ik ben op daarom door de kleding gaan kijken en ben ik beetje bij beetje via Facebook gaan ruilen.” Dat liep echter niet heel erg goed en voor Daniëlle voelde het ook niet heel goed om iets te vragen voor de kleding. Ze wilde echt iets doen uit het hart van haar dochter. Daarom besloot ze de goede kleding in een grote doos te doen en deze op de Facebookpagina ‘Ik zoek/ik ruil’ te plaatsen.

Zelf een kist maken

Het doel van een kledingkist is dat ouders niet heel de tijd de nieuwste kleding voor hun kinderen hoeven te kopen. Daniëlle: “Kinderen groeien zo snel dat een shirtje of broek soms nog makkelijk een ronde mee kan. Sommige ouders hebben het ook niet breed. Dan is een kledingkist ideaal.” Zelf zo’n kist of doos maken is echt niet moeilijk volgens Daniëlle, “Het enige wat je nodig hebt is een kist en wat kinderkleding. Sommige mensen vinden het fijner om een kist te maken met een bepaalde maat maar ik heb gewoon van alles wat. Van maat 116 tot 164 voor zowel jongens en meisjes. Als de kist gevuld is dan kan je hem via Facebook delen en aan iemand meegeven. Moeilijker dan dat is het niet.”

Brand een kaarsje

Voordat Ninthe ziek was verruilde ze haar eigen kleding ook vaak op de Facebookpagina. Daniëlle: “Ze vroeg dan om een reep chocolade of een pakje kauwgum. Dat vond ze enorm leuk om te doen want alles wat ze ervoor ruilde was dan ook echt voor haar. Dat hoefde ze met niemand te delen als ze dat niet wilde.”

Toen de eerste moeder de kist op kwam halen gaf Daniëlle eerlijk aan waarom er zoveel kleding wegging: “Ik heb haar ook verteld dat ik er niks voor terug hoefde te hebben. Het enige wat ik haar vroeg was een kaarsje op te steken voor Ninthe en aan de volgende eigenaar hetzelfde te vragen. Zo brandt er altijd een kaarsje voor Ninthe. Maar ook om aan hun kinderen uit te leggen wie Ninthe was. Dat hun nieuwe kleding van een heel lieve meid af komt.”

Uit de krant