Logo weekbladdeschakel.nl


Edwin Zijderveld in zijn Jaguar XKR
Edwin Zijderveld in zijn Jaguar XKR (Foto: Bart Bruijnen)

De classic race om de eeuwige vroem

Aanstaande 26 augustus wordt de Waalre Classic Car Rally weer gereden en inschrijven hiervoor is helaas niet meer mogelijk; alle startplekken voor de 9e editie van de WCCR 2017 zijn inmiddels vergeven. Maar niet getreurd, want vanaf de kant van de weg toekijken levert immers veel mooiere plaatjes op.

WAALRE - Wat een classic car precies is, is vastgelegd in een soort manifest. Zo is er een beperking in de definitie die stelt dat het moet gaan over voertuigen die op de openbare weg gebruikt worden. Boten en helikopters mogen dus niet meedoen met de rally, maar ook Fred Flintstone kan niet terecht met zijn wagen, omdat er bij een classic car zoals vastgelegd namelijk sprake moet zijn van mechanische aandrijving.

Autoliefhebber Edwin Zijderveld licht toe: "De huidige, officiële definitie van een historisch automobiel, ook wel classic car, klassieker of oldtimer genoemd, is een voertuig van minimaal 30 jaar oud. Ieder jaar komen er dus wettelijk bepaald oldtimers bij. Maar niet iedere oude bolide wordt natuurlijk zomaar een echte klassieker. Dat hangt van een aantal dingen af. Onder andere of de auto iets bijdraagt aan de historie van het merk. Bijvoorbeeld omdat het een bijzondere uitvoering was."

Zijderveld is onder andere heel erg trots op zijn Jaguar XKR, hoewel dat volgens de definitie slecht een potentiële klassieker is. Zijderveld: "Mijn auto moet net als een goede wijn nog eerst een paar jaar rijpen." Je hoeft overigens geen kenner te zijn om te weten dat juist het bijzondere aan Jaguar XK-lijn is dat de coupé is afgeleid van de cabriolet, terwijl dit doorgaans juist andersom het geval is, het dat het type met de supercharger, de Jaguar XKR dus, maar liefst tien procent harder rijdt dan het model met de natuurlijk aangedreven motor.

Centrale punt van de rijdende musea zaterdag 26 augustus is de Markt in Waalre. De eerste auto start om 09.30 uur en de finish zal uiterlijk 17.45 uur zijn. Volgens kenners gaat het bij een rally niet om het rijden van A naar B, maar om het voelen van het vehikel en er onderdeel van worden. Na de tocht volgen nog een barbecue en een prijsuitreiking (om 20.00 uur). Bijzonder is dat er dit jaar een speciale prijs is voor meest milieuvriendelijke voertuig. Al zegt Zijderveld hierover: "De energie voor de moderne elektrische auto's is uiteraard nog niet per se milieuvriendelijk opgewekt."

En omdat smaken verschillen tot slot wat wijze woorden van oldtimer Michael Caine: "Am I a car aficionado? No: for me, cars have always been just for transport." Meer info:

www.waalrerally.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox