Logo weekbladdeschakel.nl


Willem Bakker (links) en zijn coach Guido van den Bosch zijn klaar voor het EK in Slovenië. Alleen mag de coach niet mee van de nationale sportbond. Foto: Thomas Bakker
Willem Bakker (links) en zijn coach Guido van den Bosch zijn klaar voor het EK in Slovenië. Alleen mag de coach niet mee van de nationale sportbond. Foto: Thomas Bakker (Foto: Willem-Jan Schampers)

Willem schiet zich naar jeugd-EK

Vorige maand vond bij handboogsportvereniging De Vriendschap in Waalre een clinic plaats. Hiermee wilde Willem Bakker zijn sponsoren bedanken voor hun financiële steun. De zeventienjarige Waalrenaar neemt deze week deel aan het Europees kampioenschap veldschieten voor junioren in Mokrice (Slovenië).

WAALRE – Willem is een recurve-schutter. In tegenstelling tot het onderdeel compound, schiet hij zonder extra hulpmiddelen, zoals een vergrootglas, een waterpas, een katrolsysteem en een release. "Het is na barebow de meest 'zuivere' vorm van handboogschieten", oordeelt Willem. "We hebben alleen een vizier en een of meerdere stabilisatoren. Je lost de pijl met je vingers. Daarbij kun je relatief makkelijk fouten maken. Recurve is de boog die op de Olympische Spelen wordt gebruikt. Alleen is het dan geen gevarieerd terrein, maar een vaste baan van 70 meter."

Zijn coach Guido van den Bosch, zelf jarenlang een internationaal topschutter: "Ik zou graag zien dat Willem alle onderdelen 'probeert'. Dan kan hij zelf ervaren wat hem het beste ligt. Hij heeft al wel definitief voor recurve gekozen, maar als bijvoorbeeld ooit Olympische aspiraties heeft, moet hij overstappen naar de baan." Maar eerst het EK veld, waarvoor Willem zich via wedstrijden in Nederland heeft geplaatst. "De selectie-eisen waren best streng. De bond wil geen recreanten op internationale toernooien. Er worden ook van mij prestaties verwacht. Ik denk dat ik juist wel beter presteer onder druk. Ik ben nu ruim twee jaar bezig en juist tijdens wedstrijden, als het er op aan komt, haal ik de hoogste scores. In Slovenië doen ook jongens van 21 jaar mee, maar ik ga gewoon uit van mijn eigen kwaliteiten. Bovendien zal ik het ook helemaal zelf moeten doen, want op het EK is er geen begeleiding aanwezig. De bond stuurt geen coaches."

Het Nederlandse team bestaat uit zeven schutters, onder wie twee junioren. Omdat de kosten geheel voor rekening zijn van de individuele sporters, heeft Willem sponsors gevonden. Met hulp van zijn vader. "Het is prachtig dat ik dit nu al kan doen. Op dit niveau. Ik kon ook wel aardig voetballen, maar handboogschieten is gewoon nog leuker. En het gaat goed. Ik heb me de afgelopen twee jaar sterk verbeterd. Juist door veel te trainen, wil ik nóg beter worden. De afstanden variëren van tien tot zestig meter en het EK-parcours is uitgezet op een golfbaan. Ik ben zeer benieuwd."

Er zijn twee kwalificatieronden, twee eliminatieronden en semi-finales. Op zaterdag wordt er gestreden om de medailles. Willem: "Ik ken mijn tegenstanders niet. Weet alleen dat de Franse wereldkampioen meedoet. Ik schiet mijn eigen wedstrijd."

Meer berichten

Shopbox