Cenzy (18) met haar nieuwe wielrenfiets.
Cenzy (18) met haar nieuwe wielrenfiets. Foto: Noortje de Vries

850 kilometer fietsen voor aandacht

Algemeen 13 keer gelezen

Waalre - In 14 dagen van Polen naar Nederland fietsen. De 18-jarige Cenzy gaat samen met 95 andere studenten de uitdaging aan. De 850 kilometer lange route brengt hun van Auschwitz naar Westerbork.

Door Noortje de Vries

“Ik heb helemaal geen fietservaring”, zegt Cenzy van Weele lachend. Toch gaat deze achttienjarige student de uitdaging aan om van Auschwitz naar Westerbork te fietsen. De actie is opgezet door Stichting Terug naar Westerbork om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht te brengen van de jongeren.

‘Mijn langste fietsafstand was van huis naar school’

Cenzy volgt de opleiding verpleegkunde op het Summa college Veiligheid & Vakmanschap. Via de opleiding kwam een oproep voor de tocht. “Eigenlijk zou de fietstocht in de tweede week van april zijn, maar door de pandemie is deze verplaatst naar augustus. Daardoor vielen een aantal studenten af”, vertelt Cenzy, “We kregen een mailtje waarin stond dat ze ervaren fietsers zochten. Ik had de mail maar snel weggedaan want mijn langste fietsafstand was van huis naar de middelbare school.” Een van Cenzy’s docenten dacht daar anders over en overtuigde haar om toch mee te doen aan de fietstocht.

Blijf het vertellen

“Mijn vrienden verklaarde mij voor gek toen ik zei dat ik dit ging doen,” vertelt Cenzy. Toch is het niet zo verwonderlijk dat ze deze tocht mee wil fietsen. Cenzy vindt het belangrijk dat het verhaal over de Tweede Wereldoorlog vertelt blijft worden: “Wij zijn de laatste generatie die nog met overlevenden direct kunnen praten. Het is dus aan ons om het te blijven vertellen. De nieuwe generatie mag niet vergeten wat er in het verleden is gebeurd.” Meedoen aan deze wielrentocht is daarom ook een goede manier voor haar om er meer over te leren: “Ik ben helemaal niet van het boeken lezen, ik ben liever actief bezig. Op deze manier ben ik in beweging en leer ik ook nog.”

Fiets, helm en schoenen

Toen Cenzy zich had aangemeld kwam het besef dat ze ook een goede fiets nodig had want met een studentenfiets kom je niet heel ver. Er moest een wielrenfiets, helm en schoenen aangeschaft worden. Cenzy: “Dat was voor mij nog wel een dingetje. Ik heb ten eerste helemaal geen verstand van wielrennen en ik heb als student niet zoveel geld. Voor een tocht van 850 kilometer moet je toch een fatsoenlijke fiets hebben.” De student besloot daarom aan haar docenten te vragen welke fiets ze moest hebben. Daarnaast stuurde ze ook een open betaalverzoek in de familie groepsapp, “Ik vind het niks om zomaar geld te vragen. Wie vindt het nou waard om geld te geven aan een student voor een wielrenfiets?” Blijkbaar vinden veel mensen het een interessant doel want de wielrenfiets heeft Cenzy binnen een week al binnen. Alleen de speciale schoenen en een helm zoekt ze nog. “Ik ben overrompeld door de vele bijdragen. Als ik geld overhoud op het einde van de rit dan doneer ik dat aan een stichting.”

Uit de krant