V.l.n.r. Burgemeester Boelhouwer en de wethouders Liesbeth Sjouw, Maarten Pieters en Jan van Burgsteden. Foto: Theo van Sambeek.
V.l.n.r. Burgemeester Boelhouwer en de wethouders Liesbeth Sjouw, Maarten Pieters en Jan van Burgsteden. Foto: Theo van Sambeek. Foto:

Vooruitblik met nieuw college

Algemeen 95 keer gelezen

Burgemeester en wethouders zijn het er unaniem over eens: Waalrenaren weten goed wat ze willen. Op een positieve manier komen ze voor hun mening uit en ze zijn buitengewoon hartelijk. Toen de wethouders op deze rijdende trein stapten, werden ze warm manier ontvangen en dat geeft vertrouwen. Door het coronavirus is het voor iedereen een turbulent jaar geweest. Het is nog te vroeg om al veel te vertellen over de precieze invulling van hun werk, plannen zijn er genoeg.

WAALRE - Er zal veel vergaderd worden. Het college moet aan de slag vanaf een ander startpunt, de plannen zijn al gemaakt. Zij voeren die plannen uit, maar in samenspraak met de raad maken ze de nodige stappen. De belangrijkste boodschap van B&W is dat er rust moet komen in de gemeente.

Er zijn grote ambities en de inwoners zijn mondig. De komende tijd wil het college zich een beeld kunnen vormen over hoe de politiek lokaal acteert. Op 1 december heeft de gemeenteraad het ‘Burgeragenderingsinitiatief’ aangenomen, een positieve ontwikkeling. Wethouder Jan van Burgsteden heeft enkele speerpunten op zijn lijstje staan en wil nauw samenwerken met ambtenaren en fractieleden. Wethouder Maarten Pieters spreekt zich uit over het gebruik van water. Wethouder Liesbeth Sjouw maakt zich zorgen over de gevolgen van het coronavirus. Burgemeester Jan Boelhouwer heeft zich al bij diverse gelegenheden laten zien en zit vol plannen. Zo wil hij op het einde van het schooljaar op alle vier de basisscholen anderhalf uur les geven aan groep 8. Hij doet een oproep aan de scholen die bij problemen niet worden gehoord.

Liesbeth Sjouw

Liesbeth Sjouw woont in Geldrop. Tot voor kort was zij Statenlid voor D66 in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Zij heeft op hoofdlijnen de portefeuille Sociaal Domein, Sport en Cultuur.

“Door het coronavirus is het afgelopen jaar mij zwaar gevallen, ook in de privésfeer. Onze kinderen zijn het huis uit en moeten afstand houden. Alleen onze zoon die in Berlijn woont, is nu thuis gekomen. Ik maak me zorgen over de gemeenschap, er is veel eenzaamheid onder de mensen. Vooral ouderen missen de sociale contacten. De hulpverleners hebben het zwaar, het virus heeft grote impact op hun werk. Het is lastig om nu te overzien hoe alles er straks, na corona, uit gaat zien. Toch waren er lichtpuntjes. Doordat we onze vrienden in het buitenland niet meer konden opzoeken, zijn we gaan skypen. We zijn het afgelopen jaar veel meer met elkaar in contact geweest.”

Verder vertelt ze vanuit haar wethoudersrol dat ze heeft gehoord, dat door het virus onder andere Voedselbank Waalre en speeltuin de Klimbim in de problemen kwamen. Hun vrijwilligersbestand bestaat voor het grootste deel uit kwetsbare ouderen. Die stopten met het vrijwilligerswerk. Inmiddels hebben zich bij de Voedselbank vijfentwintig nieuwe medewerkers aangemeld en bij de Klimbim zelfs veertig zodat de speeltuin tijdens de zomer open kon blijven.” Dát zijn de echte lichtpuntjes. We helpen elkaar.

Jan van Burgsteden

Jan van Burgsteden woont in Veghel en was wethouder in Veghel, Sint Oedenrode en Schijndel. Daarna nam hij zitting in het Algemene Bestuur van Waterschap Aa en Maas. Hij heeft in Waalre op hoofdlijnen de portefeuille Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen en Mobiliteit. Voordat Van Burgsteden ging solliciteren, bezocht hij samen met zijn vrouw Waalre om de sfeer te proeven van het dorp en om het buitengebied te verkennen.

“Ik wil dossierkennis opdoen en daarnaast een goed beeld krijgen van de diverse projecten. Samen met deskundigen en eventueel fractieleden, gaan we ter plekke de projecten bekijken. Een tekening is te plat om een idee te krijgen van de situatie. De problematiek van Waalre is vergelijkbaar met grote gemeenten. Je pakt nooit alles ineens aan, maar werkt project voor project. Het is maatwerk, de samenhang moet dingen laten ontstaan. Ik hoop tijdens de komende periode verschillende woningbouwprojecten te kunnen afronden, dat we het beleid buitengebied Waalre helder kunnen krijgen en er zover mogelijk mee komen. Er gebeuren mooie dingen, de zeventien raadsleden zijn hard nodig.”

Maarten Pieters

Maarten Pieters komt uit Rosmalen. Hij was wethouder in Oisterwijk en had de portefeuilles jeugdzorg, sport en cultuur. In 2019 ging hij in Dongen aan de slag. Hij moest het draagvlak creëren voor opvang Oost-Europese arbeidsmigranten. Ogenschijnlijk heel ander werk dan zijn portefeuille duurzame ontwikkeling en afvalinzameling die hij nu in Waalre heeft..

“Er zijn zeker raakvlakken, je werkt met mensen en er is een wisselwerking, dan komt het beste boven. In Dongen was er eerst veel weerstand dat er arbeidsmigranten in de wijk kwamen wonen. Totdat het besef kwam dat iedereen graag aardbeien eet en dat de plukkers toch ergens moeten wonen.”

Voor Pieters was het ook een zwaar jaar. “Mijn vader is dit jaar overleden, weliswaar niet aan corona, maar door de mondkapjes werd de uitvaart een beetje surrealistisch. Hopelijk houden we de saamhorigheid vast, ook nu de pandemie langer duurt.”

Pieters is redelijk milieubewust. “Ik rijd in een kleine auto en nam zelden het vliegtuig. Natuurlijk scheid ik het afval, ik trek zelfs het papier van het plastic los. Daar heb ik, nu de kinderen het huis uit zijn, meer tijd voor. Ik eet bijna geen vlees meer, hooguit af en toe een stukje gebakken spek op brood. Verder heb ik groene stroom en kook ook op groene stroom. Water is heel kostbaar. Als je weet hoeveel water een boom nodig heeft, begrijp je dat we er zuinig mee om moeten springen. Zet vaker planten, of bomen in je tuin die weinig water nodig hebben. Ik realiseer dat niet iedereen dit kan, maar ga bewuster om met het gebruik van water.”

Jan Boelhouwer

Burgemeester Jan Boelhouwer heeft inmiddels verschillende inwoners mogen ontmoeten. Soms feestelijk, maar er waren ook verdrietige momenten.

“Naast het feliciteren van een honderdjarige werkte ik mee aan een filmpje van de Vereniging van de Jeugd om Sinterklaas in Waalre in te halen. Op OBS Ekenrooi nam ik de tekeningen van de kinderen voor de Sint in ontvangst. Het is nog een hele klus geweest om die bij de goedheiligman te bezorgen. Er waren ook veel digitale ontmoetingen met inwoners. Op het einde van het schooljaar wil ik in alle groepen 8 anderhalf uur lesgeven. In die les wil ik de kinderen laten zien dat ze op het punt staan een grote stap te maken en ze voorbereiden op het leven in de stad. Ik wil de schoolbesturen op het hart drukken dat zij, wanneer ze bij problemen niet gehoord worden, met mij contact opnemen.”

“Er waren ook verdrietige momenten. Ik zou de heer Van Dijen de koninklijke onderscheiding ‘Officier in de orde van Oranje Nassau’ uitreiken. Helaas was hij ernstig ziek en overleed hij een dag voor de uitreiking plaats zou vinden. Zo moest ik de familie condoleren met het grote verdriet en feliciteren met de onderscheiding. Weinig mensen krijgen zo’n hoge onderscheiding.”

Nieuwjaarswens

“Mijn Nieuwjaarswens is dat ik hoop dat iedereen, ondanks alle beperkingen door het coronavirus, liefde en rust vindt om vooruit te denken. Even stilstaan om na te denken over wat je voor een ander kunt betekenen.”

Door: Wilma Stofmeel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant