Jesper bij zijn miniatuur van de levende kerststal.
Jesper bij zijn miniatuur van de levende kerststal. Foto: Theo van Sambeek

Jesper bouwt miniatuur van kerststal

Algemeen 82 keer gelezen

Voor het eerst staat de levende kerststal dit jaar niet op de Markt in Waalre, er is geen kerstmarkt en ook de Herdertjestocht kwam te vervallen. Dankzij de vijftienjarige Jesper Leeuwenburg is er er een miniatuur replica van de levende kerststal. Twee jaar geleden bouwde hij de maquette en stond deze thuis te pronken. Nu staat hij in de Willibrorduskerk vanwege kerst in coronatijd.

Waalre - Jesper zit bij de scouting en was een van de vele vrijwilligers die ieder jaar de kerststal hielp opbouwen. “Ik ben best handig en vond het een mooi project om de levende kerststal na te bouwen. Daar deed ik een maand over. De beeldjes van de dieren, Maria, Josef en kindje Jezus vond ik op de speelgoedbeurs van de scouting. Ik krijg best veel complimentjes op Facebook dat de beeldjes zo goed lijken en dat de stal er zo echt uit ziet. Toen ik hoorde dat de levende kerststal dit jaar niet doorging, vroeg ik diaken Bas Leijtens of de maquette in de kerk kan staan en aan Stichting Levende Kerststal Waalre of dat goed is.”

Raar jaar

Net als voor heel veel andere scholieren is het voor Jesper, een raar jaar geweest. Het jaar 2021 wordt in het begin nog niet veel beter omdat de scholen langer dicht blijven. “Ik zit op het Sondervick college in Veldhoven in het derde jaar. Aan een kant is het fijn dat ik er nu niet naar toe hoef te fietsen, maar beeldles is ook niet altijd fijn. Soms zijn de lessen moeilijk te volgen. Ik zie mijn vrienden op school ook minder. Ook bij de scouting is alles anders. Ieder jaar gaan we op kamp, dat ging dit jaar niet door. We gaan bij de scouting iets online bedenken. Ik verveel me niet gauw, ik help soms bij mijn opa en oma in de tuin en heb ze geholpen met het optuigen van de kerstboom. Ik hoop dat de mensen verstandig zijn en afstand houden. Als we gevaccineerd kunnen worden is het coronavirus snel verdwenen.”

Maquette in kerk

Met het ingaan van de lockdown, zijn de kerkdiensten op kerstavond geannuleerd. Op eerste en tweede kerstdag zijn telkens twee H. Missen. In verband met het beperkt aantal bezoekers van dertig personen kan er alleen telefonisch worden gereserveerd, voor de H. Mis in de Willibrorduskerk 040-221 27 32 en voor De O.L.V. Presentatiekerk via 040-2212285.

Op eerste en tweede kerstdag zijn de maquette en de grote kerststal in de Willibrorduskerk te bewonderen van 12:00 tot 17:00 uur. De kerststal van de O.L.V. Presentatie kerk in Aalst is op die dagen te zien van 14:00 tot 16:00 uur. Voor alle bezoeken geldt: handen ontsmetten en mondkapje op. volg de looproute aan en houd 1,5 m. afstand.

De meeste actuele informatie is te vinden op de website van de H. Willibrordparochie:

www.willibrord-valkenswaard.nl/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant