Met de slimme voorzieningen richt de wijk zich op het vergroten van de zelfstandigheid, gevoel van veiligheid en vooral de sociale samenhang.
Met de slimme voorzieningen richt de wijk zich op het vergroten van de zelfstandigheid, gevoel van veiligheid en vooral de sociale samenhang.

Malvalaan wordt SLIMme wijk

Algemeen 106 keer gelezen

Aalst-Waalre - Het gaat om vier wooncomplexen aan de Malvalaan, die eigendom zijn van woningcorporatie Wooninc. en zorginstelling Oktober. Het gebouw van de zorginstelling maakt plaats voor een nieuw pand dat geschikt is voor huisvesting van 80 senioren met dementie. Drie sociale woningbouwpanden worden vernieuwd en toekomstbestendig gemaakt. Om het vernieuwingsproces te ondersteunen en om te profiteren van wetenschappelijke ontwikkelingen is de Technische Universiteit Eindhoven bij het vernieuwingstraject betrokken. Het idee is om aan de Malvalaan praktijk en onderzoek samen te brengen.

Door Prof. dr. ir. Masi Mohammadi

De SLIMme wijk begint met de mensen die daar wonen en hun verhalen. De betrokken organisaties investeren in de bewoners, de gemeenschap, de gebouwen en de voorzieningen, zodat er meer sociale cohesie ontstaat en minder eenzaamheid. Doel is dat iedereen kan participeren, ook de meest kwetsbare bewoners, zodat er een inclusieve wijk ontstaat voor bewoners en omwonende.

Met een bewonersgericht ontwerp en slimme voorzieningen gaat de wijk zich richten op het vergroten van de zelfstandigheid, gevoel van veiligheid en vooral de sociale samenhang. Maar de slimme wijk helpt bijvoorbeeld ook om mensen met dementie meer bewegingsruimte te bieden binnen de grenzen van de wijk. Ook de verzorgenden krijgen hierdoor wat meer lucht: ze hoeven mensen niet 24 uur per dag continu in de gaten te houden. Zorg in de vorm van preventie in de wijk. Deze technische en sociale innovaties worden getest en omgezet in realistische oplossingen.

Betrokkenheid

Voor het vinden van deze oplossingen is de betrokkenheid van de bewoners van de wijk van essentieel belang. Door werkbijeenkomsten, interviews, maar ook met behulp van technologie zijn de onderzoekers van de TU Eindhoven begonnen met het voeren van gesprekken met de wijkbewoners. Het plan voor een braderie om wensen en behoeften van de wijkbewoners op te halen en met hen na te denken over de plannen, moest helaas door de coronamaatregelen uitgesteld worden, maar komt er zeker aan. Ook senioren met dementie worden daarbij betrokken.

Sociaal, Leefbaar, Inclusief en Mensgericht

De SLIMme wijk in Waalre gaat over belangrijkere zaken dan wat experimenteren met technologie. De droom, de ambitie is het ontwikkelen van een woonwijk die haar bewoners ‘kent’, met hen meevoelt en waar mogelijk en gewenst ook voor hen zorgt.

Meer informatie is te vinden op www.slimmewijkwaalre.nl of stuur een mail naar:
malvalaan@tue.nl

Prof.dr.ir.Masi Mohammadi is hoogleraar Smart Architectural Technologie aan de TU Eindhoven waar zij leiding geeft aan het onderzoeksprogramma Empathische Woonomgeving. Zij verricht met haar team op de mens gericht onderzoek naar slimme oplossingen die het gezond en zelfstandig wonen mogelijk maken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant