Muziek is voor Wim zijn uitlaatklep. Foto: Theo van Sambeek.
Muziek is voor Wim zijn uitlaatklep. Foto: Theo van Sambeek. Foto: Theo van Sambeek

Zingen is Wim Meijvis lust en leven

Algemeen 3 keer gelezen

Zijn leven stond altijd in het teken van muziek, maar zingen is zijn lust en leven. Wim Meijvis (65) kan niet zonder. Hij kan dan ook zijn hart ophalen bij de ‘Brabantzangers’ als 2e tenor. Met een stembereik van bijna drie octaven kan hij bij het ‘Ankoor’, als bas-bariton goed uit de voeten. In allebei de koren zingt hij solo en daarbuiten wil hij hier en daar ook nog wel eens een solo-optreden geven. Kortom, Meijvis kan zich een leven zonder zingen niet voorstellen, het is zijn uitlaatklep en zijn sociale houvast.

Waalre - Als zesjarige speelde Wimmetje accordeon, later werd hij lid van het Woensels muziekkorps waar hij afwisselend klaroen, klarinet en hobo speelde. “Op zondag haalde mijn vader de pick-up tevoorschijn en draaide Nederlandstalige volksmuziek. Het is nu nog mijn guilty pleasure om een medley smartlappen en volksmuziek te zingen. Op mijn bruiloft, veertig jaar geleden, zong ik voor mijn bruid ‘Proud Mary’ samen met de live band. Zo begon mijn eerste solo-optreden. Nu zit ik bijna vijfentwintig jaar bij de ‘Brabantzangers’ in Eindhoven. Daarvoor kreeg ik de vrijwilligerspenning van Eindhoven. Een maatje bij de ‘Brabantzangers’ nodigde mij vijf jaar geleden uit bij een uitvoering van het Ankoor uit Mierlo. Ik was onder de indruk en ben daar toen ook lid van geworden. De koren hebben uiteenlopende muziekstijlen, maar ik houd van alle soorten muziek. Van pop tot klassiek en alles daar tussenin.”

Als zevenjarige ging Meijvis naar de muziekschool en leerde daar het notenschrift. Sinds veertien jaar boldert door een oogkwaal het zicht in zijn ogen achteruit. “Partituren lezen wordt voor mij een steeds groot probleem. Gelukkig hebben de dirigenten van beide koren een oplossing voor mij gevonden. Bij de Brabantzangers gebruik ik een opname-leerapparaat. Daarop staan alle muziekstukken ingespeeld en gezongen. Mijn vrouw Ans leest de teksten voor en soms spelt ze moeilijke woorden als het in een andere taal wordt gezongen. Zo leer ik toch met de goede intonatie en uitspraak te zingen. De dirigent van het Ankoor zorgt voor een midifile waarop de muziek staat en de baspartij extra is uitgelicht. Nieuwe nummers leer ik door ze keer op keer te beluisteren. Dat sla in mijn geheugen op.”

Meijvis treedt weleens solo op tijdens een Prom-concert, soms bij een of andere bijzondere gelegenheid. Zaterdag 23 december trad hij samen met de Brabantzangers en een kinderkoor op in de Lidwinakerk in Best. Op 21 januari zingt Meijvis bij het muziekcafé in De Pracht. Dat begint om 15.00 uur. Kijk ook op www.brabantzangers.nl en www.ankoor.nl .

Uit de krant