De familie  Snel bij hun energieneutrale 'passief huis' aan de Irislaan
De familie Snel bij hun energieneutrale 'passief huis' aan de Irislaan Foto: Bart Bruijnen

Mooie bouwprojecten in Waalre in 2017

Algemeen 103 keer gelezen

Wat duurzaamheid betreft, voert de gemeente Waalre een actief en toonaangevend beleid. Verschillende bouwinitiatieven binnen de gemeentegrenzen laten hier het bewijs van zien. Onlangs is in Waalre, op de Irislaan, het eerste woonhuis opgeleverd dat het predicaat passief huis mag dragen.

AALST-WAALRE – Het huis aan de Irislaan is ontworpen en gerealiseerd door architect Lex Beusen, die ook verantwoordelijk is voor de uitbreiding van de Albert Heijn aan Den Hof. Lex: “Waar we in Nederland het onderwerp duurzaamheid dikwijls benaderen door steeds meer installaties in een woning te stoppen, gaat het passief huis eigenlijk uit van de natuurlijke hulpbronnen die we allemaal kunnen benutten.”

Oud-Waalrenaar en bouwkundige Simon Braess licht een en ander verder toe: “Als een huis zo goed als niet meer actief verwarmt hoeft te worden, spreekt met van een passief gebouw. We hebben het dan over een uitermate energiezuinig huis, wat mede komt door de zeer effectieve isolatie. De warmteverliezen zijn daardoor beperkt en daarom heeft het huis een zeer kleine energievraag voor koeling of verwarming nodig. Ten opzichte van een nieuwbouwwoning verbruikt een passief huis gemiddeld tot wel vijfenzeventig procent minder energie. Het is zelfs zo dat zo’n gebouw in de winter warm kan blijven met het vermogen van een föhn, zeg maar iets van vijftienhonderd watt.”

Passief bouwen is een redelijk moderne term die in de bouwwereld gebruikt wordt voor een specifieke constructiestandaard voor zeer energiezuinige woningen of gebouwen, waarbij geen gebruikt hoeft te worden gemaakt van traditionele verwarmings- of koelingssystemen. Lex: “Het komt erop neer dat de zon om de woning moet verwarmen als het koud is en dat het gebouw dus optimaal op de zon georiënteerd moet zijn. Daarnaast moet er zo goed mogelijk geïsoleerd worden om de warmte zo doeltreffend mogelijk binnen te houden. Zonnewarmte moet in de zomer buiten gehouden kunnen worden om de woning niet op te laten warmen. In feite zijn dit simpele en voor iedereen te begrijpen uitgangspunten die vreemd genoeg in de Nederlandse bouwpraktijk nog niet gangbaar zijn.”

Een ander bouwproject van afgelopen jaar, het Huis van Waalre, draagt middels passieve bouw ook het label energieneutraal, en met onze actieve organisatie Waalre Energie Lokaal kan het eigenlijk niet anders dan dat deze lijn in komende projecten wordt doorgetrokken. Sowieso is het een opluchting dat zo’n vijfhonderd jaar na de dood van Copernicus in de bouwwereld ook door blijkt te dringen dat alles in feite om de zon draait.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant