Hoe overleef je de dure decembermaand?. Foto: Bigstock.
Hoe overleef je de dure decembermaand?. Foto: Bigstock. Foto: Auteursrecht foto: Bigstock

December hoeft niet zo duur te zijn

Algemeen 169 keer gelezen

Sinterklaas is weer het land uit. Schrok u van uw uitgaven voor Sinterklaas?! Denkt u; dat kan anders volgend jaar en een stuk minder excessief?! Check dan deze (december) tips die een stuk vriendelijker zijn voor de portemonnee en beter voor het milieu.

1. Voorkom dat je alles nieuw koopt. Check of je een cadeau ook tweedehands kunt kopen of kies iets van gerecycled materiaal. Meer hergebruik is goed voor het milieu want zo spaar je grondstoffen en energie uit die nodig is om nieuwe spullen te maken.

2. Nog voordeliger: ruilen. Heb jij thuis speelgoed, boeken, spelletjes en meer liggen waar jouw kind niet meer mee speelt? Verzamel het en ruil het op een ruilmarkt. De scouting in Waalre organiseert jaarlijks in november een speelgoedbeurs waar je voor een heel klein prijsje mooi speelgoed kunt vinden.

3. Voor volwassenen: vier pakjes- of kerstavond eens anders met een dobbelspel. Neem als inzet spullen mee die jij niet meer gebruikt, maar die wel leuk zijn voor de anderen. Dit heb ik vele jaren met vriendinnen gedaan. Je koopt één cadeau voor een paar euro en het andere cadeau komt van de zolder.

4. Een cadeau hoeft niet altijd tastbaar te zijn. Voor je naasten kun je ook een doe-cadeau in de vorm van een waardebon of leuke surprise geven. Een leuk dagje weg, samen uit eten, een workshop of naar de sauna.

5. Dan hebben we ook nog oud op nieuw. Verminder de hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken: werk samen met de buren, organiseer iets met de hele straat, of ga alleen kijken. Vier je het met een groep. Stel dan voor om een ‘Amerikaanse Party’ te organiseren. Iedereen maakt iets lekkers en neemt het mee. Dat scheelt ook weer in de portemonnee. Alles wat overblijft kun je dan bewaren voor op 1 januari op de bank.

Mocht het deze maand toch nog niet helemaal lukken, bedenk dan zo, het is bijna januari. Tijd om alvast na te denken over die goede voornemens ;-)

Marijke Willems-van de Nieuwenhof

communicatie.wel@gmail.com

www.waalreenergielokaal.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant