Voormalig Amerikaans minister van Buitenlands met DiCaprio op weg naar de Our Ocean Conference in Washington.
Voormalig Amerikaans minister van Buitenlands met DiCaprio op weg naar de Our Ocean Conference in Washington.

Leonardo komt naar Waalre

Algemeen 73 keer gelezen

Aanstaande vrijdag 17 februari wordt in ‘t Hazzo (Trolliuslaan 7) de National Geographic documentaire Before the Flood gratis vertoond. De klimaatfilm, gemaakt door Hollywoodster Leonardo DiCaprio, begint om 20.00 uur en is volgens kenners boven water beter te volgen dan onder water.

Als Archimedes nog leefde en een documentairemaker was had hij waarschijnlijk laten zien dat drijvend ijs al smeltend de waterspiegel niet laat stijgen. Gewoon gefilmd in zijn eigen keuken, met een grote bak water en ijsklontjes. Achteraf zou je Archimedes dan horen mopperen dat discussies over klimaatverandering (net zoals alle andere discussies) uiteindelijk gevoerd worden door juristen; lieden die een heel ander soort wetten hanteren dus.

8,5

Helaas is Archimedes dood en moeten we het met Leonardo DiCaprio doen. Leonardo en regisseur Fisher Stevens hebben een spannende, flitsende voorstelling gemaakt, waarin zelfs rockartiest Lou Reed en seriemoordenaar Jeffrey Dahmer de revue passeren, en die op de website van de Internet Movie Database het kwaliteitscijfer 8,5 heeft gekregen. Maar Leonardo bewijst zeker zijn betrokkenheid bij dit onderwerp; die interesse begon al met zijn ontmoeting met bijna-president Al Gore in 2000. Hij erkent dat zijn beroemdheidsstatus in deze materie waarschijnlijk meer tegen dan voor hem werkt, maar toch heeft hij een educatieve en oprechte documentaire weten te maken over een in veel opzichten niet te ontkennen kwestie in onze tijd: de verandering van het klimaat.

Kat en muis

Leonardo komt er in zijn film volop voor uit dat hij met zijn vele reizen per vliegtuig et cetera een grotere ecologische voetafdruk veroorzaakt dan veel van zijn medemensen, maar als hij zo verschillende plekken op de wereld aandoet, onderzoekt hij onze verslaving van fossiele brandstoffen, en schroomt hij ook niet een gênant gesprek aan te gaan met milieuactiviste Sunita Narain, waarin het Westen de oren worden gewassen omdat opkomende economieën zoals India ten onrechte een deel van de schuld krijgen voor een vorm van milieuvervuiling die decennia lang in Amerika en Europa de norm was. Dialogen over het klimaat blijken maar al te vaak een vreemd balspel waarbij zowel kat als muis de bal weigert aan te raken.

Een antwoord op alles lijkt te vinden te zijn in de naleving van de op de klimaatconferentie van Parijs 2015 besloten akkoorden over zonne- en windenergie.

Bewustwording

De film slaat trouwens kernenergie over, stipt echter wel een paar keer het idee van kilometerheffing aan. Maar of we nou wel of niet gaan stikken of verdrinken is wellicht deel van een vreemde, enkel het debat dienende metafoor. Belangrijker is dat we af en toe wat aan bewustwording doen. Rücksichtslos consumeren en gaandeweg afvalstoffen creëren kan voor een wereld die eindig is in allerlei kenmerken en capaciteiten nooit een blijvende richting zijn, en een film daarover kijken kan absoluut geen kwaad. Of Leonardo verder in zijn carrière nog de rol van Archimedes zal spelen, daar krijgt de kijker vooralsnog geen antwoord op.

Even voor de zekerheid: Het gaat dus niet om een of andere vergeten concertfilm van het live-album Before the Flood van Bob Dylan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant