'Het gebroken licht van troost' werd in juni 2017 gespeeld bij zorgboerderij de Pimpernel. Foto: Werner Rutten.
'Het gebroken licht van troost' werd in juni 2017 gespeeld bij zorgboerderij de Pimpernel. Foto: Werner Rutten. Foto: Werner Rutten

Van Koffie Verkeerd naar Rauw Theater

Algemeen 72 keer gelezen

Met een speech van wethouder Alexander van Holstein is op dinsdag 11 december in het Huis van Waalre het symbolische startschot gegeven voor een nieuwe fase: Toneelgroep Koffie Verkeerd gaat verder onder de naam Rauw Theater.

WAALRE - Het is niet alleen maar een wisseling van naam. Gedurende de dertien jaar dat de toneelgroep actief is geweest onder de naam Koffie Verkeerd, is ze veranderd. Ze is letterlijk volwassen geworden en van een jongerenclubje uitgegroeid tot een ambitieus gezelschap, dat streeft naar relevantie.

Toneelgroep Koffie Verkeerd is ontstaan uit spelers die te oud werden om nog mee te mogen doen bij de kindermusicalgroep Kinderspel, maar die geen aansluiting vonden bij reeds bestaande gezelschappen. De eerste voorstellingen werden letterlijk bij mensen in de huiskamer gespeeld, voor zo’n 20 man publiek. Inmiddels speelt de groep op verzoek tot buiten de gemeentegrenzen. Voorzitter Tom van Santvoort: “De afgelopen dertien jaar zijn we eigenlijk aldoor nieuwe wegen ingeslagen. Want we zoeken altijd naar nieuwe vormen, nieuwe stukken. We werken met verschillende regisseurs. We blijven onszelf uitdagen om het niveau elk jaar weer een stapje hoger te brengen.”

Waarom de naam Rauw Theater? Van Santvoort: “Puur, eerlijk, uitdagend, ruw, confronterend, waarachtig en geëngageerd, dat zijn de steekwoorden waarmee wij ons verbinden. Wij willen mensen raken met onze stukken en pure emoties overbrengen. Daarom werd besloten tot de naam Rauw Theater.”

Met de nieuwe naam dragen ze hun visie sterker uit. Maatschappelijke thema’s aan de kaak stellen en op zoek gaan naar uitdagingen in spel voor de leden staat voorop. Het zoeken naar variatie blijft, zolang het past bij het nagestreefde niveau. Rauw Theater zal geen vaste regisseur aan zich binden voor een langlopend contract, maar zoekt per project de juiste mensen om zich heen. Dit geeft vrijheid en kansen, en zorgt dat iedereen op het juiste moment tot zijn recht komt.

Ook zoekt Rauw Theater naar meer diversiteit binnen het jaar en beperkt ze zich niet tot een jaarlijkse eigen productie. Ze is aanwezig bij andere activiteiten en festivals en staat open voor samenwerkingen. Ook op dit gebied zijn de eerste stappen al gezet. Zo stond ze, toen nog onder de naam Koffie Verkeerd, op het Kabra Festival in Eindhoven waar ze de aanmoedigingsprijs won. En in het nieuwe jaar speelt een deel van het gezelschap mee in de Waalrese Passion.

De perfecte burn-out

De eerste voorstelling onder de nieuwe naam Rauw Theater is op 18 en 19 januari te zien in Het Huis van Waalre. Het stuk is door leden Ellen Neggers en Marianne van Santvoort geschreven, Tom van Santvoort regisseert. Het stuk vertelt het verhaal van de jonge vrouw Chantal. Ze heeft een burn-out. Het is een indringend portret; confronterend, eerlijk, puur, uitdagend.

www.rauwtheater.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant