De plantenkwekerij is Arnolds hobby, het geeft rust in zijn hoofd. Foto: Theo van Sambeek.
De plantenkwekerij is Arnolds hobby, het geeft rust in zijn hoofd. Foto: Theo van Sambeek. Foto: Theo van Sambeek

Voor kerst een boom adopteren

Algemeen 72 keer gelezen

In de decembermaand vind je in de meeste huizen kerstbomen met vrolijke ballen en twinkelende lichtjes. Steeds vaker zijn dat kunstbomen, bijna niet van echt te onderscheiden. Soms wordt hiervoor gekozen uit gemak. Je kunt een kunstboom desnoods met versiering, lichtjes en al, zo opbergen. Een ander kiest voor die boom om de echte kerstbomen en daarmee het milieu te sparen. Wie toch graag de geur van dennentakken in huis wil, voor wie het optuigen van de kerstboom een jaarlijks ritueel is, maar die ook wat met het milieu heeft, is er de adoptie-kerstboom. Arnold Schout kan ons daar meer over vertellen.

WAALRE - Van huis uit is Schout werkzaam in techniek -werktuigbouw -ontwerp en maakbaarheid. Sinds 2002 is hij consultant en geeft cursussen in dit vak. Een hele andere tak van sport dan kerstbomen kweken, daarom de vraag: Hoe is dat zo gekomen? En het antwoord is: “Door de aankoop van een stukje land waar ik een moestuin op wilde aanleggen. Er stonden een paar duizend kerstbomen op. Maar, wat doe ik daar mee? De vorige eigenaar adviseerde me in december de poort open te zetten, dan komen de klanten vanzelf. Zo gezegd, zo gedaan. Ik kreeg zoveel plezier in het kweken van de kerstbomen dat van de moestuin niet veel terecht is gekomen. Door de jaren heen leerde ik de verschillende sparrensoorten kennen. Ik ben geen voorstander van bestrijdingsmiddelen en wil al helemaal niet preventief bestrijden. Ondertussen hebben we al heel wat jaren ervaring en weten waar we op moeten letten. In 2002 behaalde ik het Skal certificaat en daarmee het bewijs dat de kerstbomen biologisch geteelde zijn.”

Adopteren
“Uit Leusden kwam het idee om kerstbomen te laten adopteren. Dat ben ik verder gaan uitzoeken, want dat gaat niet zomaar. Wanneer de boom genoeg kluit heeft en zijn wortels dicht bij de stam, is het mogelijk voldoende fijne wortels mee te leveren en is de kans groot dat die weer aangroeien. De stam mag niet te dik zijn, dan wordt de boom te zwaar en moeten er te grote wortels aan blijven zitten. Zo is bijvoorbeeld de ‘Abies Nordman’ door zijn dikke stam niet geschikt voor adoptie. De soort ‘Abies fraseri’ heeft een fijnere stam en is een goede vervanger. De klant heeft de boom ongeveer drie weken in huis en brengt die rond Driekoningen terug. De kluit wordt in jute verpakt en het is zaak die vochtig te houden, zoals je bij een kamerplant doet. Dan herplanten wij de bomen. De klant kan tot half december zien hoe de boom is aangegroeid en als eerste kiezen die boom weer in huis te nemen. Het komt voor dat een boom drie jaar achter elkaar wordt geadopteerd, maar dan heeft die daarna echt een rustjaar nodig”

Meer informatie: www.adopteereenkerstboom.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant