Afbeelding
Foto: Theo van Sambeek

‘Kopzorgen’ bij de tandarts

Algemeen 113 keer gelezen

Het eind van het jaar geeft veel gezelligheid, maar ook wat overstapstress. Energie, internet, tv, alles kan misschien goedkoper. Ook de zorgverzekeringen maken weer volop reclame, wat kiest u?

De basisverzekeringen worden wederom duurder. In 2006, na de invoering van het nieuwe zorgstelsel, was er nog zoiets als een no-claim. Men kreeg maximaal 225 euro terug als er een jaar geen gebruik was gemaakt van zorg, in 2008 werd dit een eigen risico van 150 euro, nu is dat 385 euro. De zorgkosten blijven stijgen, niemand heeft eigenlijk een goed beeld hoe de toekomst eruit gaat zien wat dat betreft.

In de tandheelkunde is sinds 2006 ook veel veranderd. Slechts enkele dingen zijn opgenomen in de basisverzekering. Dit zijn bijvoorbeeld jeugdtandzorg tot 18 jaar (grotendeels) en volledige protheses (grotendeels). Verder zijn alle tandartskosten ondergebracht in de aanvullende verzekering.

En daar is ook wat mee gebeurd… Een tandartsverzekering van het VGZ in 2006: premie €16,00, vergoeding was 80% tot 1000 euro per jaar. Het VGZ in 2019: premie (vanaf) 39,39 euro, vergoeding is 80% tot 1000 euro. Een premiestijging van 146%. De inflatiecorrectie is wel op de premie, maar niet op de vergoeding toegepast.

De tandartskosten zijn van 2006 tot 2016 gestegen met 9%. De inflatie in die jaren was 17%. Ondanks dat algemeen aangenomen wordt dat ‘de tandarts’ steeds duurder wordt, valt het dus met die stijging wel mee. De verzekeringen vergoeden gewoon ieder jaar iets minder.

Dus wat te doen? Is een verzekering nog verstandig? Zeker wel, maar de overwegingen verschillen van mens tot mens. Tussen de 18 en 30 en heb je een behoorlijk gaaf gebit? De VvAA (voor zorgverleners) heeft als eerste in 2019 een preventieve tandartsverzekering. Voor minder dan 30 euro per maand krijg je alle preventieve zorg vergoed. Hopelijk volgen in 2020 meer verzekeraars dit voorbeeld.

Gaaf gebit en wil je alleen een ongevallenverzekering? Gelukkig zit dat tegenwoordig bij veel aanvullende pakketten erbij, maar Ixorg biedt voor 4,85 euro per maand een losse ongevallenverzekering, waar een spaarpot aan gekoppeld is. Je spaart iedere maand minimaal 2 euro voor tandartskosten en deze spaarpot blijft van jou, meer sparen mag ook.

Boven de 40 en alleen vullingen? Investeer zoveel mogelijk in preventieve zorg zodat uitgebreide voorzieningen pas op latere leeftijd gemaakt hoeven te worden, een vergoeding van 500 tot 750 euro is vaak genoeg voor regulier onderhoud.

Ouder en heb je inmiddels aardig wat kronen en bruggen die wellicht aan vervanging toe zijn? Dan kan een uitgebreidere polis zeker nuttig zijn. Let goed op de balans premie versus vergoeding, sommige verzekeraars vragen om een tandartsverklaring waarin staat dat de eerste 2 jaar geen uitgebreide behandelingen zullen plaatsvinden.

Wellicht kan uw tandarts een globale inschatting maken (al hebben wij helaas geen glazen bol).

Fijne feestdagen en succes met kiezen!

Maartje Borghuis

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant