Afbeelding

40 jaar Willibrordconcerten

Algemeen 92 keer gelezen

WAALRE - Als het goed is heeft u afgelopen week onze mooie Waalrese beiaard weer horen spelen. De klanken kwamen uit het Oude Willibrorduskerkje, waar tevens ongeveer maandelijks de prachtigste ensembles en koren komen optreden. Deze reeks van Willibrordconcerten heeft dit jaar de leeftijd van 40 bereikt.

De geboorte van de Willibrordconcerten kan gezet worden op zondag 24 oktober 1976. Toen werd het huidige orgel, dat op initiatief van de Waalrese organisten J. Klaassen en J. Vos, en met financiële steun van onze gemeente, parochie en dorpsgenoten werd aangeschaft, officieel in gebruik genomen. Het oude kerkje was destijds nog bezit van de gemeente en deze stelde de ruimte gratis ter beschikking om de plaatselijke bevolking van een gevarieerd aanbod van muziek te kunnen voorzien. De heer Klaassen was hiervan hoofdorganisator van het eerste uur.

Bonbons

Sinds 2002 trekt Wim Louwers de kar, samen met Ad Valster. ‘We hebben daarbij altijd volledige steun gehad van mijn vrouw, beiaardier Nan Los, en Leen Nijdam, organist van de Agnus Dei-kerk,’ zegt Wim. Twee bedrijven die ook speciaal vermeld mogen worden zijn Café De Doelen en chocoladespecialist Rudolf Vermeulen.

Laatstgenoemde stelt al vele jaren voor elke artiest die optreedt een kostelijke doos bonbons beschikbaar, en de horecaonderneming biedt een welkome aanvulling op het feit dat het oude kerkje geen sanitaire voorzieningen heeft en ook geen gelegenheid voor de zangers en muzikanten om zich om te kleden.

Akoestiek

Eenieder die weleens een bezoek heeft gebracht aan de Oude Willibrorduskerk zal kunnen beamen dat het gebouw een unieke en uiterst charmante locatie is.

De akoestiek leent zich ook prachtig voor de kamermuziek die de Willibrordconcertenreeks aanbiedt, met ensembles van 2 tot ongeveer 15 man – toch heeft er ook eens een veertigkoppig koor gezongen. Helaas kan de kerk niet meer dan 120 man publiek herbergen; al is die capaciteit nog altijd voldoende gebleken.

‘Soms is er in januari geen concert vanwege de kou en het ontbreken van verwarming,’ zegt Wim. ‘We hadden eens een Spaanse zangeres in het programma. Ze was licht gekleed, maar de toeschouwers zaten met dikke jassen aan. En een keer tijdens het kerstconcert vlogen de stoppen eruit. De bijverwarming met elektrische kacheltjes was te veel van het goede. Het werd wel een sfeervolle voorstelling met warm kaarslicht.’ Over bekoring valt blijkbaar niet te klagen.

Tevreden

Wim is zeer enthousiast en tevreden over het programma van dit seizoen. Zo zullen Caroline Spanjaard, Mirjam Wesseling en Irene Meeuvis hun opwachting maken, maar ook Ralph Rousseau is weer van de partij met zijn viola da gamba – en 16 oktober geeft barokensemble Profondamente (met onder andere Waalrenaar en organist Eelco Kooiker) een optreden. Lees hierover meer, elders in deze Schakel.

Marcando

‘Aanstaand kerstconcert, door het markante Vocaal Ensemble Marcando, belooft een onvergetelijke middag te worden, maar alle muziekuitvoeringen zijn stuk voor stuk uitmuntende kleine hoogtepunten om van te genieten,’ zegt Wim. ‘Zoals, niet te vergeten, natuurlijk ook de vaste presentatie van de docenten van Muziek Onderwijs Waalre in juni. En eigenlijk is onze reputatie inmiddels zo goed dat het doorgaans geen enkele moeite is om artiesten voor de concerten te vinden. Maar in het voorjaar van 2017 zullen we echt iets heel bijzonders en groots neerzetten. We bestaan immers niet voor niets 40 jaar!’

Ook Museum

Gasten van de Willibrordconcerten kunnen ook dit jaar weer voor een middagje cultuur voorafgaande aan een optreden het Waalres Museum aan Willibrorduslaan 4 bezoeken. Hiervoor zijn gekoppelde toegangsbewijzen aan te schaffen tegen een gereduceerde combinatieprijs van 9 euro, beschikbaar in het museum vanaf 13.30 uur op de concertzondag. De concerten zijn steevast op zondagmiddag, aanvang 15.00 uur, durend 1 tot anderhalf uur. Locatie: Oude Willibrorduskerk, Oude Torenstraat 2 in Waalre. Toegangskaarten: 7 euro, vanaf 14.30 uur verkrijgbaar onder de toren van de kerk.

Kijk voor concertnieuws op de facebookpagina van Willibrordconcerten, of vraag inlichtingen aan via:

willibrordconcerten@upcmail.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant