Afbeelding

Energiesubsidie aanvragen

Algemeen 84 keer gelezen

Op 15 december 2015 is door het Ministerie van economische zaken bekend gemaakt dat er een extra subsidie in 2016 beschikbaar is voor duurzame energie in huis. Deze subsidie is niet voor zonnepanelen, wel voor zonneboiler, warmtepomp of pelletkachel. De subsidie is overigens substantieel. Voor een gemiddeld zonneboilersysteem kan € 650,- worden ontvangen en voor een pelletkachel €500,- Bezoek rvo.nl voor meer informatie.

In 2016 is er geen landelijke subsidie op zonnepanelen. Maar voor particulieren is er een veel interessantere manier om een bijdrage te krijgen bij de aanschaf van zonnepanelen. Hierbij gaat het om de teruggave van BTW op de gehele installatie, zowel het materiaal als de aanschafkosten. Dit betekent dat 21% van de totale investering teruggekregen kan worden. Een particulier kan namelijk bij de levering van elektriciteit aan het net, beschouwd worden als ondernemer en daardoor de BTW na aanschaf terug te vorderen. Als particulier hoeft u zich daarvoor niet eens in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit terugvorderen van BTW is veel interessanter dan de subsidie op zonnepanelen die er in het verleden was.

In 2016 kunnen woningeigenaren tevens profiteren van de ‘energie-bespaarlening’, een lening met een zeer lage rente die men kan gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen, isolatie, zonneboiler, etc. Afhankelijk van uw situatie kan het zijn dat de rente die u voor zo’n lening moet betalen lager is dan de opbrengst van uw energiebesparing. Zie ikinvesteerslim.nl.

Voor de zakelijk markt bestaan er in 2016 ook meerdere vormen van subsidie op zonnepanelen en duurzame verlichting. In de meeste gevallen gaat het hierbij om extra fiscale aftrek op de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting: KIA (kleinschaligheidsaftrek), EIA (energie-investeringsaftrek), MIA (milieuinvesteringsaftrek) en VAMIL (willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Daarnaast is er ook een SDE+ subsidie zonnepanelen beschikbaar. Dit is een subsidie voor grote projecten.

Via slimwonenplus.nl/waalre wordt u verder geholpen.

Pieter van Deursen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant