Afbeelding

Epiek

Algemeen 91 keer gelezen

Hoe zou het toch met Zeus zijn? Vroeger werd er veel over hem geschreven. Het was Zeus dit, Zeus dat, Zeus zus, Zeus zo. Het leek wel of hij de hele wereld aan het bestieren was. Maar tegenwoordig hoor je eigenlijk niets meer van hem. Ik niet, althans. Die Zeus is het blijkbaar toch maar mooi gelukt om al, pak ‘m beet, iets van tweeduizend jaar in de anonimiteit te blijven. En dat is knap. Vooral in onze moderne tijd van het internet.

Internet moet ik misschien even toelichten. Dat is een wereldwijd openbaar netwerk van computersystemen, zeg maar. Bij CERN, u weet wel de Europese Raad voor Kernonderzoek, begonnen in 1991 twee medewerkers, ik geloof Berners-Lee en Cailliau, als verlengstuk van hun werk, met een project dat ze World Wide Web noemden; ze schreven software en standaarden, en met behulp van andere ontwikkelaars werd het systeem zo gebruikersvriendelijk dat in 1993 de doorbraak van het internet – dat sinds oktober 2005 in het Nederlands zonder hoofdletter wordt geschreven – in de consumentenmarkt een feit was. De rest is uiteraard geschiedenis.

Het blijft misschien een beetje een fantastisch verhaal voor mensen die nog steeds niet weten wat het internet is, maar met dat netwerk is eigenlijk alles wel te vinden en iedereen wel te traceren. Dus waar is Zeus? Kijk, van een onbeduidende knullige zeegod als Glaucus die voornamelijk schuilt op de zeebodem zou je je goed voor kunnen stellen dat hij geen enkel profiel op het wereldwijde web heeft, maar van de opzichtige Zeus?

Ik hoorde tijdens het wandelen met mijn viervoeter, een schrandere doch altijd onverstaanbare Pyreneese Berghond, laatst wel dat het zou kunnen zijn dat Zeus zich teruggetrokken heeft nadat hij zich bewust werd van zijn Kodakmoment. En dan hebben we het niet over zijn aanleg tot perfect poseren, maar juist over dat punt waarop hij keihard besefte dat hij bepaalde bepalende innovaties in het godenrijk gemist had en waarop de werkelijkheid hem veelhoekig had ingehaald. Dat gebeurt soms. Helaas, godenpindakaas.

Anderen zeggen dat Zeus ter ziele is. Ontslapen, kassiewijle. Maar dat geloof ik niet; van Elvis weet ik dat niet eens zeker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant