Archief foto van Midzomernachtdroom de Musica, gespeeld door musicalgroep en jongerentoneelgroep. 
Archief foto van Midzomernachtdroom de Musica, gespeeld door musicalgroep en jongerentoneelgroep. 

Doek valt voor theatergroep

Algemeen 85 keer gelezen

In het weekend van 20 en 21 februari van dit jaar vierde Theatergroep Kinderspel op grootse wijze haar vijfentwintig jarig bestaan. In de sporthal van ‘t Hazzo werd een theater opgebouwd zodat de musicalgroep met gasten; harmonie, slagwerkgroep en dansgroep, de ruimte kregen. Naast het theaterplein was een sprookjesplein gerealiseerd waar volwassen acteurs in de huid van een sprookjesfiguur kropen. Ze vermaakten het jonge publiek vooraf en na de voorstelling met spelletjes en lekkernijen. Het publiek, de medewerkers van de theatergroep én de deelnemers genoten van het feestweekend. En toch heeft het bestuur moeten besluiten te stoppen met deze theatergroep. Voorzitter John Kardol (58) vertelt waarom.

WAALRE - Toen in 1991 een oproep aan kinderen van de basisschool werd gedaan om zich aan te melden voor de musicalgroep leverde dat veel reacties op. Door de jaren heen bleef Theatergroep Kinderspel groeien. Naast de musicalgroep kwam er ook een jongerentoneelgroep. Via VU Het Klooster werden theatercursussen gestart waardoor cursisten konden doorstromen naar de musicalgroep of jongerentoneelgroep. “Bij het vijftienjarig bestaan werd de sporthal van ‘t Hazzo voor het eerst tot een theater omgebouwd. Compleet met levensgrote decorstukken. Er deden toen vijfenzeventig spelers aan die productie mee. Het twintig jarig bestaan is nog gevierd met Midzomernachtdroom de musical. Die speelden de musicalgroep en de jongerentoneelgroep samen. We waren toen voorloper in de regio. De musicals werden van begin af aan ondersteund door een live combo die de muziek arrangeerde en speelde. “

Eén jaar

Nu is er veel aanbod voor kinderen, zowel op de basisschool als in het voortgezet onderwijs en bij regionale organisaties. Er meldden zich op den duur minder kinderen en jongeren aan bij Theatergroep Kinderspel. Ze bleven vaak maar één jaar, wat ten koste ging van de kwaliteit van spel, zang en dans. Het werd steeds moeilijker om een goede spelersgroep te formeren.

Nooit een tekort

De theatergroep heeft nooit tekort gehad aan helpende handen. Ouders van spelers hielpen graag mee. Er ontstond een vaste kern van vrijwilligers die steeds professioneler ging werken. Dat legde de lat voor het artistieke team, bestaande uit regisseur, dans- en zangcoach, steeds hoger. Dat team bestaat ook uit vrijwilligers en is de ruggengraat van een productie. Het werd een groot probleem om die goed bezet te krijgen. “In mei van dit jaar hebben we nog workshops gehouden zodat kinderen vrijblijvend kennis konden maken met de musicalgroep. De deelnemers waren enthousiast, maar het aantal spelers was niet voldoende om een productie te kunnen starten. Met pijn in het hart heeft het bestuur dan ook moeten besluiten om met Theatergroep Kinderspel te stoppen. Aalst Waalre en omgeving gaan toch een mooi fenomeen missen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant