Afbeelding

Uw huis CO2-vrij in 2050?

Algemeen 102 keer gelezen

Wist u dat het verwarmen tegen 2050 geen CO2-uitstoot meer mag veroorzaken? Waarschijnlijk is uw antwoord hierop nee. Maar liefst 86% van de Nederlanders weet niet dat het verwarmen van huizen en bedrijfsgebouwen tegen 2050 geen CO2-uitstoot meer mag veroorzaken en dat er dus niet meer op gas mag worden gestookt. Dit staat beschreven in het energierapport van het Ministerie van Economische Zaken. Dat betekent dat Nederlandse huishoudens en bedrijven tegen die tijd moeten stoppen met het gebruik van aardgas. Een enorme opgave aangezien op dit moment 95% van de woningen verwarming en warm water op aardgas heeft.
De meerderheid van de bevolking is het er mee eens dat we in Nederland moeten stoppen met het gebruik van aardgas. De belangrijkste redenen die zij aangeven zijn het klimaatprobleem (53%) en het feit dat het gas opraakt (21%). De aardbevingen in Groningen en de afhankelijkheid van Rusland worden in mindere mate genoemd. De meeste tegenstanders vinden het ‘weer zo’n linkse hype’. Andere tegenargumenten zijn dat we aardgas nodig hebben, dat de bijdrage van Nederland te klein is of dat de kosten van zo’n transitie te hoog zijn.
Er zijn een aantal alternatieven voor verwarming met een CV-ketel op gas. Voorbeelden zijn warmtenetten, elektrische warmtepompen, warmte-koude-opslag of een ketel gestookt op pelletkorrels. Inductie koken is een alternatief voor koken op gas. De meeste huizen zijn echter niet geschikt om meteen op zo’n alternatief over te gaan. Vaak moet het huis eerst beter geïsoleerd worden voordat een nieuwe installatie geplaatst kan worden. Ruim een derde (van de Nederlanders ziet op tegen de kosten van deze transitie, met op twee het gemis van koken op gas (11%). Gelukkig ziet meer dan een vijfde daarentegen helemaal nergens tegenop. Maar mocht u gaan verbouwen of is uw keuken en/of CV-ketel aan vervanging toe, dan is het verstandig om nu al naar alternatieven te kijken.

Pieter van Deursen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant