Foto:

Expositie ‘Doorbroken Patronen’ in Het Waalres Museum

Waalre - In Het Waalres Museum exposeert Hanka Jucewicz van zaterdag 12 juni tot en met zondag 22 augustus, schilderijen, textiel en zijden shawls onder de titel Doorbroken patronen.

De plotselinge lichtval op een paarse distel, oude indiaanse motieven, een vuurtoren in de mist. Dit soort elementen inspireren haar. De verschillende indrukken uit haar omgeving ordent zij in composities met felle kleuren, expressieve vormen en levendige structuren. Zo werkt Hanka Jucewicz al haar hele artistieke leven. De tentoonstelling geeft de bezoeker een impressie van haar veelzijdige werk door de jaren heen.

Hanka Jucewicz 

Hanka is geboren in Londen. Zij had een Poolse vader en een Nederlandse moeder. Toen zij 4 jaar was verhuisde het gezin naar Eindhoven, waar zij verder is opgegroeid. Haar carrière begon in 1975 met een stagejaar in de Poolse stad Poznan. Zij heeft zich daar bekwaamd in de monumentale textielvormen. Zij heeft haar opleiding voortgezet aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s Hertogenbosch. Hanka Jucewicz is een veelzijdig kunstenares. Zij werkt vanuit haar eigen atelier in Son en Breugel.

Het abstract expressionisme heeft haar daarna sterk beïnvloed. Zij ontwikkelde daarin een experimentele en intuïtieve werkwijze. Dit gaf haar de ruimte om het onderbewuste te onderzoeken en zichtbaar te maken. De vormen uit deze periode doen denken aan oude Indiaanse motieven en magische symbolen. In het abstracte werk heeft zij zich in steeds verder ontwikkeld.

Huidig werk

Het uitgangspunt in het huidige werk zijn fotografische compositie, vaak gemaakt tijdens haar reizen door Frankrijk, Italië, Marokko en IJsland. Inspiratie haalt zij uit de wereld om haar heen; een interieur, een stadsgezicht, een landschap, de natuur of een portret. De foto’s zet zij om naar textielschilderijen. Het textielpatroon vormt de onderliggende structuur van het schilderij. Tijdens het beschilderen ervan ontstaat een samenspel tussen het patroon en herkenbare delen uit de werkelijkheid. Hier vloeien deze ogenschijnlijk tegengestelde elementen samen. Fotografische afbeeldingen zijn steeds het vertrekpunt. De kleurcombinaties en structuurverschillen vormen de inspiratie voor dessins op textiel. Door gedeeltelijke beschildering van het patroon en de geschilderde beelden uit de werkelijkheid ontstaat er een combinatie van abstract en realistisch.

Zijde

Een ander belangrijk onderdeel van haar werk is het beschilderen van zijde. Al vele jaren beschildert Hanka zijden shawls. Ze geven warmte en voelen prettig aan op de huid. Een shawl met de juiste kleurencombinatie maakt je mooier en zorgt dat je gaat stralen. Zijde is een natuurlijk materiaal waarop alle kleuren prachtig uitkomen. Alle shawls zijn unieke handgemaakte schilderingen.

Praktische informatie

De expositie Doorbroken patronen is te zien van zaterdag 12 juni tot en met zondag 22 augustus in Het Waalres Museum aan de Willibrorduslaan 4 in Waalre. Het museum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 4 euro. Meer informatie:

www.hetwaalresmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden