Peter van Kruijsdijk (l) en Peter van den Broek, trots in de achtertuin van de High Tech industrie.
Peter van Kruijsdijk (l) en Peter van den Broek, trots in de achtertuin van de High Tech industrie. (Foto: Connie Sinteur)

‘BoerAlsBuur’ gekozen voor DDC

Waalre - Peter van den Broek is de 4e generatie die koeien, akkers en weilanden verzorgt, aan de Mosbroekseweg 4. Dat doet hij met passie en liefde voor zijn dieren wat bijdraagt aan het welzijn van de koeien en zorgt voor meer en betere melk. Samen met zijn vrouw Remy zijn zij zeven jaar geleden gestart met Agrarische kinderopvang Betsie Boe. Met het melkveebedrijf en het kinderdagverblijf willen Peter en Remy duurzaam bijdragen aan de omgeving.

Door Wilma Stofmeel

 Zij doen dat met het project BoerAlsBuur voor hun buren, de meest innovatieve High Tech industrie ter wereld in de achtertuin en de bewoners van Waalre. Samen met Peter van Kruijsdijk werkte hij het schetsplan uit. Hun plan is 1 van de 8 die door Dutch Dairy Challenge (DDC) uit 32 ideeën is gekozen om verder uit te werken.

Van den Broek volgde zijn opleiding aan de HAS Hogeschool in Den Bosch en vervolgens aan de Wageningen Universiteit (WUR). Van Kruijsdijk is al bijna 30 jaar actief in de voedselketen. Zij ontmoetten elkaar bij de Vereniging voor de Jeugd en kwamen in gesprek. Over de plannen van Van den Broek. “We hebben hier een prachtig historisch landschap dat de overgang maakt van de eeuwenoude Dommelvallei naar de High Tech Campus, het MMC, ASML en dicht bij Waalre ligt. Ik wil op een laagdrempelige manier het welzijn van onze 50.000 buren verzorgen. Dat een ommetje door de achtertuin van de Hight Tech een boost geeft voor lichaam en geest. ”

Van Kruijsdijk zag dat boeren zich moeilijk onderscheiden omdat ze niet met het eindproduct bezig zijn. “Er zijn steeds meer eisen voor lagere prijzen en het is niet meer te onderscheiden waar de producten vandaan komen. Een van onze speerpunten is boerderijproducten maken en verkopen op het erf. De klanten kunnen zien hoe en wat er wordt gemaakt. Lokaal eten kopen wordt steeds populairder. We willen vooral gezond en gevarieerd boeren, verwerken en verkopen. Doordat Peter minder intensief wil boeren, is er meer ruimte voor weilanden vol met bloemen, wat goed is voor de natuur en betere voeding voor de koeien. We willen de melkveehouderij inspireren meer met de consument bezig te zijn.”

Het thema van de DDC is ‘Houden van koeien in 2050’. Voor deze uitdaging werden melkveehouders uit Noord-Limburg en Oost-Brabant gezocht die in 2021 een vernieuwend idee willen waarmaken. Van den Broek wil zijn plan graag realiseren, door tijdgebrek kwam het daar niet van. “De gekozen projecten worden ondersteund met een team van specialisten. We krijgen 100 dagen de tijd om het concept uit te werken en hebben 8 bijeenkomsten via Zoom. Er is geen sprake van concurrentie want iedereen heeft een eigen speerpunt. Met de gesprekken inspireren we elkaar. Binnenkort openen we onze website.” Mail suggesties naar:

petervk@kokreateur.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden