<p>Het taalcaf&eacute; is er voor iedereen.</p>

Het taalcafé is er voor iedereen.

(Foto: )

Ontmoeting met taal en cultuur

Waalre - Tijdens het Taalcafé oefenen anderstaligen in kleine groepjes samen met een taalvrijwilliger de Nederlandse taal. Het afgelopen jaar gebeurde dat online. De huidige wachtlijst van rond de honderd mensen die graag willen deelnemen bewijst het enorme succes. Nieuwe taalvrijwilligers zijn zeer welkom.

De bibliotheek organiseert het Taalcafé al jaren, zowel in Eindhoven als in Waalre. Wekelijks komen bevlogen vrijwilligers en leergierige anderstaligen samen. In kleine groepjes spreken ze over allerlei onderwerpen: familie, hobby’s, sport, gekke spreekwoorden. Ondertussen delen ze ervaringen uit over de Nederlandse cultuur.

Toen het Taalcafé bij het begin van de coronapandemie geannuleerd werd, bleek dit een groot gemis. Binnen een maand werd het Online Taalcafé opgericht, waar zich direct volop deelnemers voor aanmeldden. Via een online applicatie werden de wekelijkse gesprekken voortgezet. Al snel ontstond er een wachtlijst, die verder en verder doorgroeide.

Nederlandse cultuur

De gesprekken tijdens het Taalcafé helpen bij het beheersen van de Nederlandse taal. Zoals deelnemer Jayashree zegt: “Oefenen is heel belangrijk. In de coronatijd heeft het Taalcafé mij geholpen om door te gaan met Nederlands leren.”

Voor veel deelnemers is het sociale contact en de inhoudelijke gesprekken minstens net zo belangrijk. “Bij het Taalcafé kan ik niet alleen Nederlands leren, maar leer ik ook de Nederlandse cultuur begrijpen”, vertelt Barry. “Elke week lezen we een paar nieuwsartikelen. Dat is erg handig om mijn uitspraak te verbeteren. Maar zo kom ik ook te weten wat er in Nederland gebeurt. Ik vind het praten over cultuurverschillen erg leuk.”

Dankbaar werk

Een team van betrokken vrijwilligers begeleiden de gesprekken in het (Online) Taalcafé. En dat doen ze met heel veel plezier. Henriëtte: “Ze zijn zo leergierig. Laatst hebben we gekeken naar de lange lijst onregelmatige werkwoorden. Best moeilijk! We hebben hard gewerkt en ook veel plezier gehad. Wat extra leuk is, is dat we goed bevriend zijn geraakt.” Ook Marcelien noemt het een win-win-situatie. “Er ontstaan altijd leuke gesprekken. Voor mij goed én voor de deelnemers zelf.”

Ben is drie jaar geleden vrijwilliger geworden bij het Taalcafé. “Het is leuk, interessant, afwisselend, maar vooral ook dankbaar werk. Je ontmoet mensen uit allerlei landen en culturen, van analfabeet tot hoog opgeleid. Bij de een kom je niet verder dan het aanleren van enkele Nederlandse woorden, waarbij je voortdurend google translate nodig hebt, bij de ander lees en bespreek je een moeilijk actueel nieuwsbericht uit de krant. Behalve het leren van de taal is ontmoeting ook een belangrijk doel. Mensen leren anderen kennen en komen in gesprek . Dit geldt zowel voor de gasten als de vrijwilligers. Of het nu een vluchteling of een partner van een expat is, ze hebben allemaal een eigen verhaal, waar ook ik veel van leer.”

Nieuwe vrijwilligers gezocht

Sinds de start van het online Taalcafé is er een wachtlijst. En hoewel het team van vrijwilligers in de tussentijd is uitgebreid, blijft de wachtlijst oplopen. Om zoveel mogelijk mensen toegang te kunnen geven tot het online Taalcafé, is de bibliotheek dan ook hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Ben jij nieuwsgierig en enthousiast geworden? Neem dan contact op met Andrea Wewer, coördinator Taalcafé van de Bibliotheek Eindhoven, via een mail naar:

a.wewer@bibliotheekeindhoven.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden