<p>Plantjes op het dak houden regenwater langer vast. Dat kan ook op de berging of garage.&nbsp;</p>

Plantjes op het dak houden regenwater langer vast. Dat kan ook op de berging of garage. 

(Foto: Waterschap de Dommel)

Water vasthouden en water besparen

Waalre - De zomers worden warmer en droger. Maar we krijgen ook vaker hevige regenbuien. Het is zonde als al dat regenwater in het riool verdwijnt. Vang daarom regenwater op in uw eigen tuin. Zo helpt u de natuur een handje en krijgt u meer leven in uw tuin. In een groene tuin wordt het in de zomer minder warm.

Hittestress voorkomen... Wat kunt u doen?

1. Zaag uw regenpijp door

Met een afgezaagde regenpijp trekt het schone regenwater de grond in en wordt het grondwater aangevuld. Het hoeft niet onnodig te worden schoongemaakt in de rioolwaterzuivering. Ook voorkomt u hiermee wateroverlast. Want het riool kan bij een flinke regenbui niet altijd al het water opvangen.

2. Plaats een regenton

Wanneer de regenpijp is doorgezaagd kan het regenwater opgevangen worden in een regenton. Dan kan het later gebruikt worden om de planten water te geven. Dat bespaart drinkwater.

3. Maak uw dak groen

Plantjes op het dak houden regenwater langer vast. Dat kan ook op de berging of garage. De tuin wordt een fijne plek voor vogels, vlinders, bijen en insecten. Een groen dak isoleert. In de winter geldt dan minder stoken. In de zomer is het huis koel.

4. Tegels eruit, groen erin

Haal zoveel mogelijk tegels uit de tuin en inrit. Vervang deze door planten, struiken of bomen. Zo zakt regenwater in de bodem en wordt het grondwater aangevuld. Informeer bij het tuincentrum welke planten het beste groeien op welke plek. Een groene tuin is een koele tuin in een warme zomer.

5. Hoe pak ik dit aan?

Zie 

www.dommel.nl/zelf-aan-de-slag-in-je-tuin en lees stap voor stap hoe aan het werk te gaan in de tuin.

6. Subsidie

Door regenwater te bewaren, wordt water bespaart. Ga dus aan de slag in de tuin. Veel gemeenten geven subsidies hiervoor. Vraag bij de gemeente Veldhoven naar de mogelijkheden.
Geeft de gemeente subsidie? Dan betaalt Waterschap De Dommel daaraan mee. Lees hierover meer op www.dommel.nl/subsidie-voor-het-afkoppelen-van-regenwater

7. Waterschijf van vijf

Op andere manieren zuiniger omgaan met water? De Waterschijf heeft tips verdeeld in 5 onderwerpen. Zie www.dommel.nl/waterschijf-van-vijf

.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden