<p>Donderdag 10 juni wordt de zon gedeeltelijk verduisterd.</p>

Donderdag 10 juni wordt de zon gedeeltelijk verduisterd.

(Foto: )

Zonsverduistering goed te zien

Regio - Rond het middaguur van donderdag 10 juni vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats, die bij helder weer zichtbaar is. De eclips begint rond 11:15 uur, en tijdens meer dan twee uur is te zien hoe een hap uit de zon eerst groter wordt, en daarna weer kleiner. Volgens Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com zal tijdens het maximum circa 29% van de diameter en 13-19% van het oppervlak van de zon bedekt zijn. De zonsverduistering eindigt om ongeveer 13:30 uur.

De Maan beweegt van rechts naar links voor de bovenkant van de zonneschijf langs. Tijdens het maximum van de eclips, rond 12:20 uur, bereikt nog steeds circa 85% van het zonlicht Nederland.

Dit is bij lange na niet voldoende om het donker te maken, maar zal geringe invloed hebben op bijvoorbeeld de energieopwekking door zonnepanelen.

In het noordwesten van Nederland wordt een iets groter deel van de zon bedekt dan in het zuidoosten. De zon staat op dat moment circa 57° boven de horizon en is dus goed zichtbaar.

Eclipsbrilletje nodig

Langdurig kijken naar de zon zonder adequate bescherming is schadelijk voor het oog, ook tijdens een gedeeltelijke zonsverduistering. Om de zonsverduistering goed en veilig te kunnen volgen zijn eclipsbrilletjes verkrijgbaar, die zijn voorzien van een speciaal beschermend folie. Zo’n eclipsbril is ook noodzakelijk wanneer de zon gedeeltelijk door de wolken wordt bedekt.

Er vindt die dag ook een ringvormige zonsverduistering plaats, die te zien is in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, en tot bijna vier minuten duurt. De lijn van de centrale eclips loopt van Canada via het noorden van Groenland naar Siberië. Tijdens een ringvormige eclips wordt het net niet helemaal donker, maar is nog een ring van fel zonlicht rond de Maan zichtbaar. Bij een gedeeltelijke verduistering, zoals in Nederland, is dat niet het geval.

Zonsverduisteringen komen gemiddeld meer dan 2x per jaar voor, maar zijn steeds slechts vanuit een beperkt gebied op aarde zichtbaar.

In onze streken zit volgens Marc van der Sluys tussen twee eclipsen gemiddeld meer dan twee jaar. De vorige zonsverduistering die in de Benelux zichtbaar was vond plaats in 2015, en de volgende is op 25 oktober volgend jaar, waarbij circa 33% van de zon wordt bedekt. De volgende grote eclips in Nederland vindt plaats in 2026 (90%).

Meer informatie is te vinden op: 

www.hemel.waarnemen.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden