<p>Een voorbeeld van een valse what's app zogenaamd verstuurd door de Belastingdienst.</p>

Een voorbeeld van een valse what's app zogenaamd verstuurd door de Belastingdienst.

(Foto: Belastingdienst)

Belastingdienst waarschuwt voor valse e-mails en app’s

Regio - Steeds vaker opereren internetcriminelen uit naam van de Belastingdienst. Via valse e-mails, sms’jes en WhatsAppberichten proberen zij geld van slachtoffers afhandig te maken. Deze vorm van internetfraude wordt ook wel ‘phishing’ genoemd.

 “Door corona spenderen mensen meer tijd achter hun computer dan normaal. Internetcriminelen spelen daar op in en halen in hun dreigende berichten ook de coronapandemie aan,” zegt Jan Polkerman, hij is verantwoordelijk voor technische ontwikkelingen binnen de Belastingdienst.

Openstaande schuld

‘Geachte meneer of mevrouw, uw openstaande schuld met kenmerk BJM9020 is na meerdere herinneringen nog niet voldaan. Op 19 oktober zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot executoriale beslaglegging. U kunt beslaglegging voorkomen door het gehele bedrag direct te voldoen’.

Deze mail met als onderwerp ‘Aanmaning van de Belastingdienst in uw Berichtendienst op Mijn Overheid’ troffen duizenden Nederlanders onlangs in hun mailbox aan. Inclusief een linkje die leidde naar een iDeal-pagina waarop je in enkele klikken de schuld kon betalen. De pagina was nep, er zat geen bericht in de Berichtenbox op Mijn Overheid. Toch werden meerdere mensen misleid. De Belastingdienst benadrukt nooit sms’jes, WhatsAppberichten of e-mails te versturen waarin wordt gedreigd met inbeslagname of een deurwaarder als niet onmiddellijk via overboeking wordt betaald.

Zo herken je een nepbericht

Internetcriminelen gaan steeds geraffineerder te werk, erkent ook de Belastingdienst. Gelukkig kun je phishing-berichten herkennen.

- Check het e-mailadres.

- Klik niet direct op links, maar check eerst of de informatie klopt. Dit geldt ook voor het downloaden en openen van bijlagen.

- Geef geen informatie weg. De Belastingdienst vraagt nooit naar persoonlijke gegevens en voegt ook geen inloglinks toe.

- Bel met de BelastingTelefoon als je twijfelt via 0800 0543. Of check je Berichteninbox op MijnBelastingdienst.

- Check het taalgebruik. Komt het overeen met eerdere berichten van de Belastingdiens.

- Check op www.belastingdienst.nl/security hoe je onveilige situaties kunt melden

Ontvang je een phishingbericht uit naam van de Belastingdienst? Laat het weten en stuur het bericht, bijvoorbeeld met een screenshot, naar:

valse-email@belastingdienst.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden