<p>Lea Hutjens: &#39;Dat je met kennis je voordeel kan doen, wordt meer en meer omarmd.&#39;&nbsp;</p>

Lea Hutjens: 'Dat je met kennis je voordeel kan doen, wordt meer en meer omarmd.' 

(Foto: Ria van der Ploeg)

‘Voor mij viel het precies op z’n plek’

Waalre - Een beslissende strafschop in de laatste minuut van een belangrijke voetbalwedstrijd. Een kolkend stadion, joelende supporters. Falen betekent uitschakeling, scoren een plek in de finale. Probeer dan maar eens als sporter het hoofd koel te houden. Voorwaar geen makkelijke opgave, weet sportpsycholoog Lea Hutjens-Raemaekers uit Waalre. Niettemin valt er als het gaat om de mentale aspecten in de (top)sport nog een wereld te winnen.

Door: Rob Weekers

“Natuurlijk kunnen we de omstandigheden van een belangrijke finale niet nabootsen”, zegt Hutjens. “Maar er zijn wel degelijk methoden en handreikingen om een sporter mentaal sterker te maken.” Samen met collega Lieke Bloemendal geeft Hutjens met haar bedrijf Focus Sportpsychologie cursussen, trainingen en workshops aan sporters en sportverenigingen. Centraal staat het trainen van mentale vaardigheden. Te denken valt aan zaken als concentratie, inzicht krijgen in jezelf, omgaan met spanning, en het onder controle houden van emoties.

Stapje extra

“We zijn er niet voor mensen voor wie het competitie-element geen rol speelt”, zegt Lea Hutjens. “We zijn er voor mensen die dat stapje extra willen maken.” Dat stapje extra kan ‘m zitten in veel aspecten. Hoe behoud je tijdens wedstrijden de focus? Hoe houd je je zenuwen onder controle, en ga je om met druk? Wat voor rol spelen negatieve aspecten? Sport als identiteit, plezier in het beter worden en willen winnen, zo heet het.

Hutjens heeft ervaring in verschillende takken van sport, zoals hockey, schaatsen, voetbal, handboogschieten, volleybal, roeien en atletiek. Als voetbalster speelde ze voor FC Eindhoven. “Dat combineerde ik toen met mijn studie psychologie. Eigenlijk was het achteraf gezien best logisch om de twee werelden samen te brengen”, blikt ze terug. “Voor mij viel het precies op z’n plek.”

Vier pijlers in de sport

Goed beschouwd zijn er vier belangrijke pijlers in de sport: techniek, tactiek, fysiek, mentaal. “En die moeten ook nog eens in balans zijn”, zegt Hutjens. “Met name in de topsport is er de laatste jaren meer aandacht voor het mentale aspect. Dat je met kennis je voordeel kan doen, wordt meer en meer omarmd, maar is voor veel sporters en coaches nog onbekend terrein.” Een wedstrijd speelt zich voor een belangrijk deel af ‘tussen de oren’, wil Hutjens maar zeggen. “Juist tijdens trainingen kun je verbeteren wat tijdens wedstrijden minder goed gaat, en inzicht krijgen in je handelen. Dat geldt voor alle niveaus, in teamverband of individueel.”

Hutjens: “Veel mensen weten niet precies wat mijn vak inhoudt, denken dat ik kom helpen als iemand geestelijk in de problemen zit. Het vak sportpsychologie is nog relatief onbekend, dus dat begrijp ik wel. Maar een bijzonder beroep is het zeker. Het is mooi om te zien dat een sporter in zijn prestaties groeit en dat ik daar een schakel in ben. Daar kan ik oprecht blij van worden. Maar uiteindelijk moet een sporter het zélf doen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden