<p>Bijeenkomst bij de Hut van Mie Pils met bewoners, aannemer BAM en KT Waalre</p>

Bijeenkomst bij de Hut van Mie Pils met bewoners, aannemer BAM en KT Waalre

(Foto: Ton van Moll)

Buitengebied heeft nu ook glasvezel

Waalre - Bewoners aan het einde van de Hutdijk en de Leenderweg hebben nu ook goed werkend internet via een snelle glasvezelverbinding. “Eindelijk goede wifi voor onze gasten”, aldus Gerda Mertens, eigenaresse van café de Hut van Mie Pils en initiatiefneemster van dit project.

Twee jaar geleden is het idee ontstaan om nogmaals te kijken hoe de huizen in het buitengebied van Aalst ook van snel internet konden worden voorzien. Het balletje ging rollen en de diverse benodigde partijen zijn door Jos van Best, directeur van KT Waalre (binnenkort WeConnect Waalre), bijeengebracht. Jos van Best: “De woningen op de Leenderweg zijn destijds alleen voorzien van KPN koper. Aangezien de KPN-centrale ver van de Leenderweg ligt, waren er slechts erg lage snelheden haalbaar. Niemand kon met dit trage internet vooruit en ook het mobiele bereik bood geen oplossing voor de bewoners.”

Alternatieven waren niet voorhanden, waarop Gerda Mertens haar 5 buren optrommelde om een burgerinitiatief te starten. Er werd contact gezocht met KT Waalre of zij hierin iets konden betekenen. KT Waalre keek vervolgens samen met aannemer BAM Infra Telecom naar de technische mogelijkheden om deze woningen alsnog te voorzien van een glasvezelverbinding.

Graafwerk door bewoners

Er moest alleen nog naar een oplossing worden gezocht voor de hoge aanlegkosten. Deze werd gevonden in de mogelijkheid dat de bewoners zelf het graafwerk zouden gaan doen en KT Waalre het leggen en aansluiten van de glasvezelkabels voor haar rekening nam. Aannemer BAM heeft de overige werkzaamheden verricht.

bewoners deden zelf het graafwerk voor de aanleg

Bewoner Peter Wijlaars: “Met drie schoolgaande kinderen die allemaal een laptop gebruiken, ikzelf die regelmatig thuiswerkt, het gebruik van de Playstation en zonnepanelen, was het eerst ondenkbaar dat alles tegelijkertijd gebruikt kon worden. Maar dat is nu verleden tijd door de glasvezel. Daarnaast hebben we een tweede aansluiting genomen zodat mijn vader, die hier ook woont, een eigen tv- en internetabonnement kan nemen.”

DJ en producer Fedde Le Grand: “Dankzij de glasvezelverbinding kan ik nu weer op volle snelheid te werken. Aangezien muziek maken ook vaak via de cloud gaat, en je niet je creatieve moment wilt verliezen, is snelheid cruciaal. Ik ben nu weer helemaal in mijn element en ‘up to speed’.”

Terugblikken

Het project startte in week 7 van dit jaar en succesvol afgerond in week 12. Zes woningen zijn aangesloten. Er is ongeveer 2 kilometer, inclusief huisaansluitingen, extra gegraven ten opzichte van hetgeen er al aan lege buizen lag, die destijds zijn aangelegd met het riool. Zaterdag 24 april werd met alle partijen een kleine (coronaproof) bijeenkomst gehouden bij de Hut van Mie Pils om samen terug te blikken op een succesvolle afronding van dit maatwerkproject, waarin de bewoners van de Leenderweg zelf een grote rol hebben gespeeld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden