<p>Yvonne van de Riet is als borstkankerchirurg verbonden aan het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.</p>

Yvonne van de Riet is als borstkankerchirurg verbonden aan het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

(Foto: )

Een mammografie en dan?

Waalre - Alle vrouwen in Waalre van 50 tot en met 75 jaar hebben een uitnodiging ontvangen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Tot begin mei kunnen zij terecht in Eindhoven voor het maken van een mammografie. Als borstkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter. Ook is deze vaak minder ingrijpend. Bij zo’n 24 van de 1000 vrouwen wordt een verdacht plekje gevonden of geeft de borstfoto onvoldoende informatie. Zij moeten aanvullend onderzoek laten verrichten. Belangrijk: in 70% van de gevallen gaat het dan niet om borstkanker.

Door: Roel Rambags

Maar wat gebeurt er als er een verdacht plekje wordt gevonden? We vragen het aan borstkankerchirurg Yvonne van Riet van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het ziekenhuis dat gespecialiseerd is in borstkanker-zorg.

“Na het maken van een mammografie worden de foto’s beoordeeld door radiologen die werken voor het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. In de meeste gevallen krijgen vrouwen binnen tien dagen na het onderzoek per brief de uitslag. Als er een (verdacht) plekje wordt gezien, krijgt de huisarts vaak een dag eerder een seintje. Zij plannen een afspraak in om de uitslag samen te bespreken. Meestal volgt dan direct een doorverwijzing naar het ziekenhuis.”

Hoe snel kunnen zij terecht?

“Als zoiets wordt ontdekt, slaat bij elke vrouw direct de onzekerheid toe. Daarom kan zij vaak nog dezelfde dag terecht voor aanvullend onderzoek. Weet dat het namelijk in 70 procent van de gevallen niet om borstkanker gaat. Het kan opgezwollen borstweefsel zijn, of een goedaardige afwijking. Daarom wordt op de afdeling Radiologie aanvullend onderzoek gedaan, bijvoorbeeld een echografie. Direct na dat onderzoek krijgt de vrouw een uitslag op diezelfde afdeling. Is er een verdenking van borstkanker, of kan er niet direct uitsluitsel worden gegeven, dan wordt zij direct doorgestuurd naar het borstkankerteam.”

“In principe zien we de vrouw nog dezelfde dag op ons spreekuur. We bespreken wat we hebben gezien en zetten – indien nodig – verder onderzoek in. Denk dan als eerste aan een biopt; waarbij onder plaatselijk verdoving op de afdeling Radiologie weefsel wordt weggenomen en onderzocht onder een microscoop. Als de afwijking op de echo te zien is, kan dat onderzoek nog dezelfde dag plaatsvinden.”

Hoe snel is er een uitslag?

“Wij horen van onze patiënten altijd dat onzekerheid het ergste is wat er bestaat. De eerste uitslag van het weefselonderzoek onder de microscoop is er binnen 24 uur. De betreffende vrouw wordt de volgende dag telefonisch op de hoogte gebracht of het borstkanker betreft of niet. Ook al hebben we de details nog niet van het weefselonderzoek en kunnen we nog niet het behandelplan volledig bespreken. De onzekerheid ten aanzien van het wel of niet hebben van borstkanker wordt wel weggenomen.”

Er is een aanspreekpunt?

“De eerste gesprekken zijn met een verpleegkundig specialist die tijdens het hele proces je belangrijkste aanspreekpunt blijft. We raden aan om altijd iemand mee te nemen naar de gesprekken. Twee horen meer dan één. Het behandeltraject wordt zo snel mogelijk met het hele borstkankerteam besproken. Dat is een groot overleg met meer dan twaalf artsen en verpleegkundig specialisten, die allemaal vanuit hun specifieke kennis naar jouw behandeling kijken. Na dat overleg volgt een gesprek om samen met de betreffende vrouw de mogelijkheden te bespreken.”

‘we streven naar een definitief behandelplan binnen één week’

“In het Catharina Ziekenhuis streven we naar een definitief behandelplan binnen één week. Soms is het nodig om extra onderzoeken te doen, zoals bijvoorbeeld aanvullende scans. Die informatie is nodig om tot een betere en individuele behandeling te komen. Hoe meer we weten, hoe meer we op maat kunnen behandelen. Soms moet een vrouw nog een onderzoek ondergaan. Dat kost enkele dagen, maar als we daardoor een specifiekere behandeling kunnen inzetten, win je die tijd met gemak terug.”

“Na de diagnose borstkanker begint altijd direct een hectische, onzekere tijd. Er komt dan veel op de patiënte af. De meeste vrouwen willen dan ook zo snel mogelijk beginnen met hun behandeling. Het maakt in principe niet uit of je een week eerder of later met je behandeling begint. Het belangrijkste is dat alle informatie aanwezig is om tot de beste behandeling te komen! Daarnaast moet er ook tijd zijn voor vrouwen om zelf mee te denken in de verschillende stappen van de diagnostiek en behandeling.”

Is het nu anders door corona?

“Nee, alle vrouwen bij wie een verdacht plekje wordt gevonden of die zelf een knobbeltje ontdekken, kunnen direct bij ons in het ziekenhuis terecht voor nader onderzoek. Ook alle behandelingen, chemotherapie, bestralingen en operaties gaan door.”

Kunnen vrouwen bij elk ziekenhuis terecht?

“Veel ziekenhuizen bieden de standaard borstkankerzorg. Sommige ziekenhuizen zijn gespecialiseerd in deze vorm van kanker. Wij kunnen meer behandelopties aanbieden, bijvoorbeeld als het gaat om een directe reconstructie na een borstverwijdering. Of een oncoplastische operatie bij een borstsparende behandeling. De tumor wordt er dan uitgehaald en daarna wordt het uiterlijk van de geopereerde borst verbeterd. De plastische chirurg opereert in beide gevallen dan samen met de borstkankerchirurg.”

Heb je nog tips?

“Het gaat om jouw lijf, het is jouw borst. Realiseer je dat er heel veel mogelijk is. Zorg ervoor dat je een behandelplan op maat krijgt. Laat je goed voorlichten, bekijk wat de mogelijkheden zijn. Kom voor jezelf op!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden