<p>Eddy, Chama en Sidney bij hun plantenbieb.</p>

Eddy, Chama en Sidney bij hun plantenbieb.

( Foto: Noortje de Vries)

Geen boeken maar planten ruilen

Waalre - De minibibliotheken schieten uit de grond hier in Waalre. Gratis boeken ruilen of lenen kan door heel het dorp. Maar boeken zijn niet de enige dingen die je uit bibliotheken kunt lenen of ruilen. Vanaf deze week komt er een plantenbieb waar mensen hun stekjes kunnen ruilen voor andere stekjes.

Op de Fredrik Hendriklaan 19 kan je vanaf 1 april bij de familie Hendrikx stekjes ruilen in hun nieuwe plantenbieb. “Nee, het is echt geen grapje!”, zegt Chama Maltie, “De plantenbieb wordt op 1 april geopend met verschillende stekjes die ik op dit moment al aan het groeien ben.”

Tilburg

In het huis op de Fredrik Hendriklaan 19 is er heel veel groen te vinden. Chama Maltie noemt zichzelf geen groenkenner maar weet ondertussen wel van alles te vertellen over de planten die op haar vensterbank staan “Het mooiste aan planten vind ik het verhaal wat erachter zit. De meeste planten die ik heb komen van vrienden en familie.” Chama Maltie ritselt zo bij iedereen de leukste plantjes. Echter wilde ze iets meer de regie in eigen handen krijgen en kwam zo bij haar vriendin in Tilburg terecht.

Deze vriendin heeft namelijk meer dan 100 verschillende soorten planten in huis staan en ze heeft ook een plantenbieb. “Ze vertelde mij dat zo’n bieb ideaal is want dan kan je zelf ook rustig kijken wat je wil hebben. Zo kwam ik op het idee om er zelf thuis ook eentje neer te zetten.”

Snel werd manlief Eddy ingeroepen om een kast in elkaar te timmeren. “Hij is onze constructeur. Als ik een idee heb dan weet hij het altijd te maken. Ideaal zo’n man!”, zegt Chama Maltie, “Samen met mijn zoon Sidney ben ik zaadjes gaan zaaien. Sidney vindt het superleuk om te helpen en ik vind het ook belangrijk dat kinderen een beetje groene vingers mee krijgen.”

De plantenbieb, met de toepasselijke naam ‘Een plekje voor je stekje’, krijgt drie etages: een voor moestuinplantjes, een voor tuinplantjes en een voor kamerplanten. “Belangrijk is wel dat bij de moestuinplantjes wordt opgeschreven wat het precies is, anders heb je dadelijk iets wat je helemaal niet zou willen.”

Alleen in potgrond

Chama Maltie hoopt dat de plantenbieb een groot succes wordt: “Het wordt mooi weer en dan gaan mensen meer in de tuin werken. Ik hoop dat door mijn biebje mensen langskomen om een nieuw plantje te halen die je anders nooit zou vinden. Tot nu toe zijn de reacties al lovend en ik heb van verschillende mensen al vernomen dat ze ook stekjes aan het groeien zijn.” Chama Maltie is met alle stekjes blij en ze heeft maar één vereiste: de stekjes moeten al in potgrond zitten. “Niet iedereen zal vele bakjes hebben om hun stekjes in te doen. Daarom zet ik wat lege bakjes bij de bieb zodat men deze mee kan nemen. En mocht je geen stekje hebben maar wel eentje mee willen nemen? Dan kan dat zeker! We hopen dan natuurlijk later een nieuw stekje terug te zien.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden