<p>Luirink op weg naar tweede goud. Foto:&nbsp;</p>

Luirink op weg naar tweede goud. Foto: 

(Foto: Robin Sterk)

2x goud voor Martin Luirink

Waalre – Martin Luirink (61) heeft de verwachtingen meer dan waargemaakt: bij het WK Indoorroeien (online) won hij bij de lichte mannen 60-64 niet één maar twee wereldtitels. Op dinsdag moest de superfitte Waalrenaar tot het uiterste gaan op de 500 meter om zijn gevreesde rivaal uit Frankrijk in de allerlaatste halen te passeren. Dat leverde een neuslengte voorsprong van 0,2 seconde en een toptijd van 1:29.7 op.

Op woensdag stond de standaardafstand van twee kilometer op het programma. Tot 1200 meter lag Martin op koers om zijn eigen wereldrecord van 6:41.7 aan te scherpen maar toen begonnen zijn benen zwaar te worden vanwege de eerdere race. Hij besloot iets gas terug te nemen en ‘rustig’ zijn tweede wereldgoud veilig te stellen. In maart hoopt hij alsnog dat wereldrecord te verbeteren.

Robin Sterk (71) uit Aalst, net als Luirink lid van de Eindhovense Roeivereniging Beatrix, had zich ook gekwalificeerd voor de WK-finale. Op papier was hij zesde van de wereld in zijn klasse (zware mannen 70-74) en dat bleek te kloppen. Met het raceplan van Luirink in het achterhoofd (rustig starten, halverwege versnellen en all out tegen het einde) kon hij de zesde plaats waarmaken.

De inbreng van Beatrix bij dit WK was sowieso succesvol, want ook de Eindhovenaren Corien Prins (lichte dames 30-39, tweemaal vierde) en Jan Portegijs (lichte mannen 60-64, zevende plaats) sloten aan bij de wereldtop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden