<p>Van links naar rechts: Christian Hoff, Rick Oppers en Tom Sanders.&nbsp;</p>

Van links naar rechts: Christian Hoff, Rick Oppers en Tom Sanders. 

(Foto: Connie Sinteur)

Brandweervrijwilliger is waardevol

Als de brandweer uitrukt, staan de meeste mensen er niet bij stil dat daar de nodige vrijwilligers voor zijn opgeroepen. Mannen en vrouwen die hun werk moeten onderbreken. Gelukkig hebben zij een werkgever die hen steunt en die weet wat voor belangrijk werk de brandweervrijwilliger doet. Het mes snijdt aan twee kanten: iedereen kan rekenen op hulp van de brandweer, en de brandweer kan rekenen op de medewerking van de werkgever. Nog belangrijker is dat een brandweervrijwilliger een hele waardevolle werknemer is voor zijn baas. Hoe je baan en vrijwilligerswerk kunt combineren vertellen Christian Hoff, Rick Oppers en Tom Sanders.

Door: Wilma Stofmeel

Waalre - Christian Hoff is veiligheidsambtenaar Regio Brabant Zuid Oost. Sinds kort loopt hij stage bij de brandweer in Aalst. Een stagiaire is in opleiding en een extra man in de ploeg die helpt bij hand- en spandiensten. Zo krijgt hij een goed beeld van de werkzaamheden. “Ik ging als 12-jarige bij de jeugdbrandweer in Zeeland. Daar stopte ik, vanwege studie, op mijn achttiende mee. Vorig jaar verhuisde ik naar Waalre en besloot me op te geven bij de vrijwillige brandweer. Een stagiaire is met een maatje verbonden. Ik help slangen uit rollen, zet pionnen neer en let ondertussen goed op. Meekijken is leerzaam. Als veiligheidsambtenaar geef ik advies en maak planningen, bij de brandweer doe ik praktijkervaring op.”

Rick Oppers werkt als engineer bij Goudsmit Magnetics. Ook hij begon als12-jarige bij de jeugdbrandweer en volgde daarna de opleiding tot brandweerman. Inmiddels heeft hij alle diploma’s en rijbewijzen gehaald die er nodig zijn om op de brandweerauto te mogen rijden. “Ik zit nu zes jaar bij de vrijwillige brandweer, daar heb ik mijn vriendin leren kennen. Als je je aanmeldt, nemen ze een fitheidstest af, dan krijg je een medische- en een fysieke keuring. Daarna volg je een 2-jarige professionele opleiding tot brandweerman. Dat kan overdag zijn of ‘s avonds. Ik ben manschap, chauffeur en pompbediener. Ik leerde veel over gevaarlijke stoffen en ken de brandweerwagen van binnen en van buiten.”

Tom Sanders is productieleider bij Goudsmit Magnetics en kan bedrijven aanraden personeel in de gelegenheid te stellen brandweervrijwilliger te worden. “Een brandweervrijwilliger heeft een grote maatschappelijke waarde voor iedereen en zeker voor je bedrijf. Er worden regelmatig oefeningen in ons bedrijf gehouden waardoor de brandweer hier goed bekend is en je weet dat het bedrijf veilig is. Problemen worden gesignaleerd en besproken, de lijntjes zijn kort. Het heeft mij gemotiveerd om de BHV- en EHBO cursussen te volgen.”

Onder werktijd

Een werkgever moet het er wel mee eens zijn dat de brandweervrijwilliger onder werktijd opgeroepen wordt voor een calamiteit of een oefening. Daarover moeten goede afspraken gemaakt worden. Dat is bij Goudsmit geen probleem vertelt Sanders. “Wij hebben flexibele werktijden, er wordt niet in lijn gewerkt en we zijn zelfsturend. Uitrukken is nooit een probleem, vaak is Rick binnen het uur weer terug. Wanneer hij ‘s avonds of ‘s morgens moest uitrukken, ontzien we hem een beetje. Zoals met de Peelbrand vorig jaar, toen is hij anderhalve dag en een nacht in touw geweest. Sinds een werknemer op de werkvloer aan een hartinfarct is overleden hebben we ook een AED, dat betekent dat ik opgepiept kan worden bij een hartinfarct in de buurt om te assisteren.”

Meer dan blussen

Een brandweervrijwilliger doet meer dan brand blussen, soms moeten ze mensen bevrijden bij een ongeval in het verkeer, op het water of bij een ongeluk met gevaarlijke stoffen. Onlangs moest er worden geholpen bij een paard dat op het ijs lag. Dan moet je inventief zijn vertelt Oppers “In dat geval trekken we met een touw de slang onder het dier door. Een brandweerslang is oersterk. Zo kun je het dier helpen op te staan. Maar het is niet de bedoeling dat je je werkplek in de steek laat om een kat uit de boom te redden.”

Vrijwilligers nodig

De brandweer in Aalst heeft 15 vrijwilligers en kan er nog 5 gebruiken. De brandweer in Waalre heeft er 16, daar kunnen er nog 2 bij. Buiten coronatijd wordt er elke maandag geoefend. Op dit moment is er een regionale campagne voor werving van brandweervrijwilligers, mannen zowel als vrouwen. Het is belangrijk bij aanmelding een verklaring van je werkgever te overleggen. Eventueel volgt er nog een aanvullend gesprek. Meer informatie:

 www.jouwbrandweer.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden