Bevolkingsonderzoek start in maart


<p>In maart start het bevolkingsonderzoek borstkanker weer.&nbsp;</p>

In maart start het bevolkingsonderzoek borstkanker weer. 

(Foto: Sander Koning)

Bevolkingsonderzoek start in maart

Waalre - Vanaf medio/eind maart start het bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen uit Waalre. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen.

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Coronavirus

Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Uitnodiging tijdelijk later

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke 2 jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal 3 jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en er voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen alle cliënten weer iedere 2 jaar uitnodigen.

Vrouwen uit Waalre

Vrouwen uit Waalre met de postcodes 5581, 5582 en 5583 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoek vindt plaats in ons vaste onderzoekscentrum op het Larixplein 5, 5616 VB in Eindhoven. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Waalre 80%. Dit betekent dat er 2272 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 53 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Meer informatie

De informatielijn is op werkdagen tussen 09.00-17.00 uur bereikbaar via: 088-00 01 330. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker en de voorzorgsmaatregelen in verband met corona:

www.bevolkingsonderzoeknederland.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden