<p>Elias Rooze op zijn bekende bakfiets.&nbsp;</p>

Elias Rooze op zijn bekende bakfiets. 

(Foto: Connie Sinteur)

Elias heeft zijn eigen weg gevonden

Waalre - In 1979 stond de wereld van Elias Rooze ineens op zijn kop. Hij bleek een hersentumor te hebben, werd succesvol geopereerd, maar daarna werd alles anders. Er volgde een zware tijd met veel tegenslagen, maar Rooze vocht zich een weg terug. Veel Waalrenaren zien hem wel eens met zijn bakfiets door het dorp rijden of kloppen bij hem aan voor hulp bij computerproblemen. Drieëntwintig jaar later doet hij waar hij goed in is, hij heeft zijn eigen weg gevonden.

Door: Wilma Stofmeel

Rooze zit drie maanden voor zijn afstuderen aan de Fontys Hogeschool, als blijkt dat hij een goedaardige tumor heeft. Na de operatie revalideerde hij maanden lang in Blixembosch. “Ik heb Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH); een beschadiging die je niet direct kunt zien. Toen ik de draad weer kon oppakken, heb ik alsnog mijn diploma gehaald. Op basis van mijn diploma werk krijgen lukte niet. Ik begon daarom met vrijwilligerswerk in het bedrijfsleven. Echter mijn collega’s begrepen vaak niet waarom ik speciale aanpassingen kreeg en op een andere manier werkte. In tien jaar tijd volgde ik drie re-integratie trajecten. Dat resulteerde nooit in een baan.”

Om toch ervaring op te doen besloot Rooze als vrijwilliger te gaan werken bij Stichting Jeugdzorg in Eindhoven. “Na twee jaar kwam er een vacature op mijn afdeling vrij. Ondanks dat mijn baas mij liever niet kwijt raakte, hoefde ik er niet op te rekenen dat ik een betaalde baan zou krijgen. Toen stapte ik op en werd vrijwilliger bij Senior Web. Dertien jaar geleden waren er nog veel ouderen die behoefte hadden aan computerles. Zo kon ik ook mijn didactische vaardigheden gebruiken. Ondanks dat ik de jongste docent was zat mijn groep altijd vol.”

Tijdens zijn werk bij Senior Web klopten er oud-cursisten bij Rooze aan met problemen op de computer thuis. “De cursisten werkten allemaal met verschillende besturingssystemen en instellingen, die loste ik voor ze op. Daarbij bood ik aan om na een jaar de computer weer te controleren, een APK te doen. Dat zette mij aan het denken; hier kan ik ook mijn werk van maken.”

Zo begon Rooze met ‘Computer In Huis’. Mensen sluiten bij hem een onderhoudscontract af, maar kunnen ook bellen bij problemen of voor reparatie. Nu houdt hij zich fulltime bezig met onderhoud, oplossen van computerproblemen en geeft aan groepen les.

“Ik mag geen autorijden en ben niet stabiel genoeg voor een gewone fiets, daarom kocht ik een bakfiets met een vlottere uitstraling. Ik kan hiermee ook gemakkelijk gereedschap en computers verplaatsen. Ik ben regelmatig verbonden met klanten in Aalst en Waalre, maar ook in Spanje en Frankrijk. Ik neem nog wel nieuwe klanten aan, maar niet te veel, anders kan ik het niet bolwerken.”

Meer informatie op de website van Elias:

www.computerinhuis.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden