Boeren Bruiloft kijkt vooruit


Veel publiek in 2020 langs de route van de optocht, ondanks de harde wind.
Veel publiek in 2020 langs de route van de optocht, ondanks de harde wind. (Foto: Joop van Loon )

Boeren Bruiloft kijkt vooruit

Zoals de meeste carnavalsverenigingen viert Boeren Bruiloft Aalst-Waalre dit jaar geen carnaval. Met enig weemoed kijken ze terug op carnaval 2020 dat heel succesvol was. Ondanks beperkingen bij de optocht vanwege stormachtige wind behaalden ze de 1e prijs. Bij de onecht verbintenis van boerenbruidspaar In ‘t Groen – Meijvis puilde Het Huis van Waalre uit. Het was een top carnavalsseizoen, maar nu kijkt iedereen tegen een lege agenda aan. Toch gaat het bestuur niet bij de pakken neerzitten, maar kijkt juist vooruit.

WAALRE - Sinds een paar jaar is er een jeugd boerenbruidspaar dat het grote boerenbruidspaar bij de opening van het nieuwe seizoen ‘binnenhaalt’ en in een sjeesje meerijdt in de optocht. Met het thema ‘zaaien’ hoopte de Boeren Bruiloft vorig jaar meer jonger bloed bij de vereniging binnen te trekken. De leuze ‘Wij zaaien boerkes en boerinnekes, want: pot – vur – drie, zonder kiendjes goat ut nie!’ maakte dat duidelijk. Helaas mocht de prachtig versierde grote kar van 3 meter hoog waarop de leuze stond, niet meerijden in de optocht wegens de stormachtige wind. Dankzij de enthousiaste deelnemers die het publiek op ludieke wijze bij het thema betrok en de bakfiets vol boerenkolen met daarin kinderkopjes en echte ‘kiendjes’ pakte het bij de prijsuitreiking van AWC de Keien toch heel goed uit, voor de tweede keer wonnen ze de 1e prijs.

Tot voor enkele jaren werd er alleen een bruidspaar gekozen uit de eigen vereniging. In 2019 tijdens een bezoek op de receptie van CV De Torentutters, gooide het bestuur een balletje op of de Tutters een bruidspaar kon leveren. Marja van Greunsven, lid van deze vereniging, wilde bruid zijn mits de bruidegom van AWC de Keien kwam. Zo gebeurde het dat Tjeu van der Leegte, lid van de Keien haar een onecht aanzoek deed. Het onechte huwelijk leidde tot een hechtere verbintenis van de verschillende carnavalsverenigingen in Waalre. Reden voor het bestuur om eens wat vaker buiten de vereniging te zoeken naar een groot bruidspaar en een jeugdbruidspaar. Er zijn tenslotte drie carnavalsverenigingen in Waalre. Dit seizoen is er geen nieuw bruidspaar, maar wel meer tijd er naar op zoek te gaan.

Hoe dichter seizoen 2020 – 2021 naderde, des te duidelijker werd het dat er geen carnaval te vieren zou zijn dit seizoen. Toen het nog mogelijk was in vergadering bij elkaar te komen besloot het bestuur een actie op te zetten om niet helemaal aan de tradities van de Boeren Bruiloft voorbij te gaan. Ieder jaar zitten de leden na de optocht samen aan de stamppot met gehaktbal om na te praten en te genieten. Op zaterdag 13 februari 2021 brengt het bestuur persoonlijk de traditionele stamppot bij de vrienden van de Boeren Bruiloft aan huis. Dankzij sponsoring van Albert Heijn en de Jumbo, zit daar ook een verrassingspakket bij. Zo vieren ze toch nog ‘een kleintje carnaval’.

Door: Wilma Stofmeel

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden