Bijzonder beroep: Jan Willem Jansen: ‘Ik weet van al mijn klanten de maten’


Foto:

Bijzonder beroep: Jan Willem Jansen: ‘Ik weet van al mijn klanten de maten’

Je staat er eigenlijk niet bij stil, maar in Aalst en Waalre wonen aardig wat mensen met niet-alledaagse beroepen. Vandaag: confectieman Jan Willem Jansen.

WAALRE – Voor een gesprek met confectieman Jan Willem Jansen (Venlo, 1971) van Mantano Mode & Lifestyle in Waalre moet je de tijd nemen. Niet alleen om naar zijn verhalen te luisteren, maar vooral om hem aan het werk te zien. Want Jansen is wat je noemt van de oude stempel. “Ik probeer mensen zo goed als mogelijk van dienst te zijn”, zegt hij. “Ik kijk met ze mee, adviseer welke stof, welke kleur en welk design het beste staat. En ik zeg dat ook eerlijk. Eerlijkheid duurt tenslotte het langste.”

Het vak leerde Jansen bij textielreus C&A, waar hij op 15-jarige leeftijd stage ging lopen en de jaren daarna niet meer vertrok. Op zijn curriculum vitae prijken verder bekende namen als H&M en De Bijenkorf. “Op het 18 Septemberplein in Eindhoven was ik afdelingsleider op verschillende vloeren”, vertelt hij.

Maar het ondernemersvirus kwam boven borrelen. En Jansen opende vijf jaar geleden herenmodezaak Mantano in Waalre. Sinds enkele jaren gaat hij ook naar mensen toe. “Die service heeft door corona wel een flinke boost gekregen”, vertelt hij. “Gisteren ben ik op drie adressen geweest. Weet je, het kost meer tijd dan verkopen in de winkel, maar ik doe het graag. Het is zo leuk om bij mensen over de vloer te komen. Ik geniet daar van.”

Als een waar confectieman in de traditie van de Britse komische serie Wordt u al geholpen houdt Jan Willem Jansen ook een klantenbestand bij. “Zo weet ik van al mijn klanten de maten. Dus als ze me opbellen dat ik iets moet langsbrengen, dan kan ik zo de juiste broek of het perfecte shirt uit het rek pakken.”

Het thuisbezoek, zo vertelt Jansen, levert niet alleen een bijzondere band met de klant op. “Veel ken ik bij de voornaam”, zegt hij. “Maar het leidt ook tot creatieve oplossingen”, zegt hij. “Zo heb ik een oudere klant, meneer is in de negentig, die een gewone broek te lastig vindt. Dus heb ik onze coupeuse zijn broeken laten vermaken. Nu zit er een soort elastiek in en leeft hij bij wijze van spreken in zijn broeken.”

www.mantano.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden