Voortbestaan volkstuintjes onzeker


<p>Kersverse en oude leden van de Volkstuinvereniging met op de picknickbank, voorzitter Jack Geenen.</p>

Kersverse en oude leden van de Volkstuinvereniging met op de picknickbank, voorzitter Jack Geenen.

(Foto: Connie Sinteur)

Voortbestaan volkstuintjes onzeker

Eind jaren ‘70 van de vorige eeuw begonnen een aantal inwoners van Aalst met een volkstuintje op het Achtereind. Inmiddels is Volkstuinvereniging Aalst een bloeiende vereniging met 83 leden. Vorig jaar, op 12 november, kregen belanghebbenden van het buitengebied inzage in het concept ‘Ontwikkelperspectief Buitengebied Aalst’. Daarin leek het er op dat de volkstuintjes zouden verdwijnen. Jack Geenen, voorzitter van de vereniging, bestudeerde het concept grondig en ondernam actie. Want volkstuintjes hebben een waardevolle sociale functie en kunnen heel goed ingebed in een woonwijk liggen.

Waalre - Inclusief gezinsleden zijn 200 mensen direct verbonden met verbouw en consumptie van eigen groente en fruit op de ruim honderd tuintjes. Corona heeft geleerd hoe belangrijk het is elkaar te blijven ontmoeten, zegt Geenen. “De mensen zijn hier buiten en doen iets gezamenlijk met dezelfde hobby. Ervaring en producten worden uitgewisseld en voor kinderen is het een leerproces. Ze zien waar eten vandaan komt, dat je moeite moet doen om groenten te laten groeien. Mijn kleindochter zag vol verbazing dat wortels uit de grond komen. Zo komt er meer respect voor voedsel en wordt het minder snel weggegooid. Verschillende leden van ons willen graag scholen ondersteunen bij dit leerproces.”

Volkstuinvereniging Aalst is een echte Brabantse vereniging. “Iedereen tuiniert zoals die wil, er zijn wel wat regels opgenomen in het huishoudelijk reglement. Er mogen geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en we werken biologisch, maar verder richt je je tuintje in zoals je zelf wilt. Het terrein is niet omheind en wordt regelmatig door wandelaars bezocht die graag een praatje maken. Wanneer een van de leden zijn tuintje verwaarloosd zit ik die niet op de huid, maar ga in gesprek. De laatste twee jaar melden zich steeds meer jonge gezinnen aan voor een tuintje, er is nu een wachtlijst.”

Geenen beseft dat de gemeente haar bijdrage moet leveren voor nieuwe woningen en is ook niet tegen woningbouw. “De gemeente wil ruimte bieden aan kleinschalige recreatie en kringlopen sluiten op lokaal niveau. Zij juicht het toe wanneer midden in de Waalrese samenleving zich een coöperatieve voedselvoorziening ontwikkelt en dat is er al dankzij ons volkstuincomplex. Er is gezegd dat er gekeken zal worden naar een goede alternatieve locatie, maar zo zijn de volkstuintjes aan de Heikant verdwenen. Die zouden naar het honkbalterrein verhuizen, daar liggen nu zonnepanelen.” Door het veranderde klimaat met periodes van droogte afgewisseld met korte extreme buien daalt de grondwaterstand. “Door de nieuwe woonwijk zal er water aan de bodem onttrokken worden. En ook de ontsluiting van de nieuwe woonwijk zal een probleem zijn; meer huizen betekent ook meer verkeer. Ik pleit er daarom voor om op Het Achtereind minder huizen te bouwen en onze volkstuintjes in het plan op te nemen.”

Wie wil, kan de petitie tekenen die de Volkstuinvereniging online heeft gezet:

https://www.petities.com/behoud_volkstuin_aalst

 

Door: Wilma Stofmeel

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden