Iassen Raykov nieuwe dirigent Philipskoor


Foto: Eric Brinkhorst

Iassen Raykov nieuwe dirigent Philipskoor

REGIO - Iassen Raykov is de nieuwe dirigent van het Philips’ Philharmonisch Koor. Hij heeft Béni Csillag opgevolgd, die sinds 2012 aan het Philipskoor verbonden was.

Iassen Raykov is een veelzijdig musicus. In zijn geboorteland Bulgarije studeerde hij piano aan het Staatsconservatorium in Sofia. Hij kwam naar Nederland om zijn piano studie te vervolgen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In die tijd studeerde hij ook koordirectie aan hetzelfde conservatorium en orkestdirectie aan het ArtEZ-conservatorium in Enschede.

Raykov is dirigent van vocaal ensemble La Colombe en van de Toonkunstkoren in Zwolle en Emmen. Op Raykov’s initiatief en onder zijn leiding wordt in de Grote Kerk van Emmen jaarlijks Bach’s Matthäus Passion uitgevoerd. Verder draagt hij de hedendaagse klassieke muziek een warm hart toe. Zo staat de wereld-première van het werk ‘Requiem for Humanity’ van Helen Ostafew op zijn naam. Ook is hij verbonden aan Academia Musika als docent koordirectie en coach.

Zijn dirigeerstijl laat zich het best omschrijven als soms ingetogen en dan weer flamboyant. Hij dwingt op een natuurlijke manier discipline en concentratie af, waardoor op een letterlijk betoverende wijze prachtige muziek ontstaat.

Hanze Bakker, voorzitter van het Philipskoor: “Tijdens de proefdirectie van Iassen hadden we direct het warme gevoel en de klik tussen dirigent en koor. Met hem kunnen we onze succeslijn vervolgen. Daarmee geven we inhoud aan ons doel: het uitvoeren van grote koorwerken en bieden van zangplezier op hoog niveau aan de koorleden.”

Eén van de concerten op de planning is het Requiem van G. Verdi, dat in november met het Philips Symfonie Orkest ten gehore zal worden gebracht in het Muziekgebouw Eindhoven en in het Concertgebouw in Amsterdam. Nieuwe leden zijn hiervoor welkom! Meer informatie: 

www.philipskoor.nl/lidmaatschap

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden