HSP-coach Jolien Ballhaus wil met haar baan 'kwartjes laten vallen'


<p>Jolien Ballhaus: &#39;Hooggevoelige kinderen kunnen met hun mooie eigenschappen veel betekenen en leren aan anderen.&#39;</p>

Jolien Ballhaus: 'Hooggevoelige kinderen kunnen met hun mooie eigenschappen veel betekenen en leren aan anderen.'

(Foto: Rob Weekers)

HSP-coach Jolien Ballhaus wil met haar baan 'kwartjes laten vallen'

Sinds een jaar is Jolien Ballhaus uit Waalre HSP-coach. Ze helpt kinderen die hooggevoelig zijn beter in hun vel te laten zitten. “Of ik een bijzonder beroep heb? Zeker! Ik kan een verschil maken.”

WAALRE - Een op de vijf kinderen is hooggevoelig. Hoog sensitieve mensen hebben een andere manier van het verwerken van prikkels en emoties. “Die komen ongefilterd binnen, het brein staat dan in standje overdrive, en loopt min of meer over”, legt Jolien Ballhaus uit. Overprikkeling heeft zijn weerslag op hoe een kind zich voelt. Soms druk, soms teruggetrokken, verdrietig, onrustig, onzeker, boos of eenzaam. Met tips, coaching en handreikingen wil Ballhaus ouders en professionals als onder andere leerkrachten informeren om hooggevoelige kinderen beter te begrijpen en te begeleiden.

14 jaar werkte Jolien Ballhaus, moeder van drie kinderen, in diverse commerciële functies in de uitzendbranche waar ze diverse functies bekleedde. Toen ze merkte dat een van haar kinderen op sommige zaken en gebeurtenissen soms heftig reageerde, kon ze niet direct de vinger leggen op zijn gedrag. “Toen ik erachter kwam dat hij hooggevoelig was, vielen de puzzelstukjes op hun plaats, en ben ik me gaan verdiepen in wat hoog sensitiviteit precies is”, vertelt Ballhaus. “De kennis die ik heb opgedaan wil ik gebruiken om andere mensen te helpen.” 

In 2019 volgde ze opleiding tot HSP trainer en -coach. “Ik heb het over een andere boeg gegooid, en ja, dat bevalt me prima. Heel wat anders dan mijn vorige baan, maar dat maakt het ook weer leuk.” Hooggevoeligheid is geen ziekte of stoornis. Het is een ruim begrip, zegt Jolien Ballhaus. “Het is min of meer een optelsom van kenmerken. Dat maakt het voor veel mensen soms ook lastig om te constateren. Niettemin: hoe eerder je begint met signaleren, hoe eerder je kinderen ook daadwerkelijk kan helpen. De oorzaak zoeken achter gedrag, begrijpen wat er aan de hand is”, zo heet het. 

Kwartjes laten vallen, noemt Jolien Ballhaus het. “Belangrijk is om structuur aan te brengen. Maar ook om kinderen de ruimte te geven om stoom af te blazen. Hooggevoeligheid hoeft zeker geen last te zijn, veel kinderen zijn juist heel creatief en empathisch”, benadrukt Ballhaus.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden