Minibieb nu extra populair bij lezers


<p>Truus Vorstenbosch bij haar Buurt Bieb die regelmatig door wandelaars wordt bezocht.&nbsp;</p>

Truus Vorstenbosch bij haar Buurt Bieb die regelmatig door wandelaars wordt bezocht. 

(Foto: Connie Sinteur)

Minibieb nu extra populair bij lezers

Truus Vorstenbosch zat vroeger in het onderwijs en was daarbuiten ook altijd sociaal actief. Zo heeft ze eens een ‘smoelenboek’ opgezet omdat mensen elkaar vaak niet genoeg kennen. In 2017 besloot ze dat er een minibieb aan huis moest komen, een ‘Buurt Bieb’. Haar sociale drijfveer is om de liefde voor boeken met anderen te delen. Dankzij haar handige echtgenoot stond er al snel een mooi exemplaar te pronken aan de rand van de voortuin. 19 September 2020 meldde zij zich aan voor de 1e ‘Dag van de Minibieb’.

Waalre - Tot teleurstelling van Truus hadden er zich in heel Waalre maar twee mensen met een Minibieb aangemeld: ‘Stekkie’s Minibieb’ aan de Brabantialaan in Aalst en haar ‘Buurt Bieb’ aan Het Fort in Waalre. Toch moeten er veel meer minibibliotheken in de gemeente Waalre zijn.

“De ‘Dag van de Minibieb’ is opgezet om, zeker in coronatijd, mensen de gelegenheid te geven sociaal contact te leggen. Uiteraard moest alles buiten gebeuren en op 1,5 m afstand. Ik had boekenleggers gemaakt om mee te geven en een mand met appels klaar gezet. Maar eerst ben ik ‘s morgens kennis gaan maken met Mat Stekhuizen in Aalst. Samen hebben we gezellig buiten koffie gedronken en ervaringen uitgewisseld. Ik had me voor de middag opgegeven. Het was mooi weer en er was veel belangstelling verdeeld over de middag.”

Lenen en omruilen

Corry Huurdemans is een van haar trouwe klanten. Zij komt regelmatig een boek lenen en omruilen. Corry had nog een tip voor Truus, namelijk om een apart vak in te ruimen voor de kinderboeken. Daar gaat Truus handige echtgenoot zeker voor zorgen. “Sinds een week is er een apart vak bijgekomen, speciaal voor tijdschriften. Soms leg ik ook een dvd of een puzzel in het kastje, die zijn dan vaak zo weg. Ik controleer regelmatig wat er aan boeken wordt aangeboden. Het moet interessant zijn en de boeken mogen niet ouder zijn dan 10 jaar, anders is daar geen animo voor. Ze moeten er netjes uitzien en ik wil graag een gevarieerd aanbod hebben.”

Truus kwam er per toeval achter dat haar Buurt Bieb ook een onderdeel is van het Pokémonspel, en nog wel de pokégym, een belangrijk punt waar de pokémonspelers in een groep bij elkaar komen om te battelen. “Het bleek dat mijn kleinzoons dat in hadden gevoerd, vaak wordt een minibieb als pokéstop in het spel opgenomen. Ik bedacht dat er meer minibibliotheken in Waalre moeten zijn met een bijzondere reden. Het zou leuk zijn als de eigenaars zich met een foto van het kastje bij de Schakel aanmelden. Dat ze doorgeven waar de minibieb te vinden is, wat voor genre zij in hun kastje hebben staan en wat de eigen specialiteit van die minibieb is. Zo worden mensen sociaal met elkaar verbonden, ook in coronatijd.”

Minibieb eigenaren kunnen een bericht sturen, liefst met foto, naar:

redactie.deschakel@dpgmedia.nl

Door: Wilma Stofmeel

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden