<p>Claudia (52) besloot in de zorg te gaan werken: &quot;Ik heb gekozen voor thuiszorg omdat ik hou van de dynamiek. Achter iedere voordeur zit namelijk een ander verhaal, een ander leven.&quot; (Foto: Cai Vosbeek).</p>

Claudia (52) besloot in de zorg te gaan werken: "Ik heb gekozen voor thuiszorg omdat ik hou van de dynamiek. Achter iedere voordeur zit namelijk een ander verhaal, een ander leven." (Foto: Cai Vosbeek).

(Foto: )

Alles is mogelijk als je genoeg lef hebt

Claudia Velings-Schrieks (52) zit thuis in Someren aan de koffie. Binnenkort gaat ze als zij-instromer aan de slag bij thuiszorgorganisatie ZuidZorg. Spannend? Niet echt. Vol vertrouwen? Absoluut. Opgelucht? Zeker.

REGIOOpgelucht omdat hiermee een einde komt aan een zoektocht. Opgelucht omdat ze via het werk-leerprogramma van Lefgozer aan de slag kan in de zorg. Claudia: “Lefgozer heeft mijn overstap aantrekkelijk gemaakt. Ik heb over anderhalf jaar een diploma Verzorgende IG op zak. Normaal gesproken duurt deze opleiding drie jaar. Er zijn genoeg mensen die nadenken over zo’n carrièreswitch, maar drie jaar op school is op mijn leeftijd echt te lang. Lefgozer laat zien dat het ook sneller kan.”

De carrière van Claudia begon bij de Rabobank en verschillende mooie werkervaringen in het bedrijfsleven verder, werd ze eigenaar van een kinderkledingwinkel in het dorp. Claudia: “We zijn in 2010 opengegaan maar uiteindelijk was het niet meer rendabel. Ik weet wat hard werken is, toch redde ik het niet.”

Waardevol

Nog voordat ze de deuren eind 2017 sloot, wist Claudia dat ze in de zorg wilde gaan werken. De grote vraag was echter: hóe? Claudia: “Ik weet wat zorgen is. Ik heb zelf kinderen en oudere mensen in de buurt doen regelmatig een beroep op mij. Mijn ouders zijn overleden, maar de laatste jaren van hun leven ben ik er veel voor hen geweest. Ze woonden thuis en ik heb van dichtbij gezien hoe waardevol thuiszorg is. Ik ben op zoek gegaan naar mogelijkheden om in de zorg aan de slag te gaan. Googelen, bellen, mailen en uiteindelijk kwam ik bij Lefgozer Zuidoost-Brabant uit.”

Ze gaat verder: “Daarna is het snel gegaan. Ik heb gesolliciteerd bij ZuidZorg en Lefgozer belde me dezelfde dag dat ZuidZorg me graag wilde hebben. Bingo! Aan de slag via Lefgozer betekent dat ik vanaf maart een verkort werk-leertraject van 18 maanden ga volgen dat helemaal vergoed wordt. Ik krijg een contract voor 24 uur en ga acht uur naar school. Ik heb een baangarantie, een persoonlijke coach en haal in anderhalf jaar een mbo-diploma. Mijn inkomen tijdens de opleiding is bovendien best aardig. Het is hoger dan dat van een leerling omdat ik meer levens- en werkervaring heb. Redelijk lijkt me.”

Als het er echt toe doet

Claudia is blij met een initiatief als Lefgozer: “Zoals zij het aanpakken, zo moet het. Opgezet vanuit de zorg: doortastend, helder en effectief. Er zijn in de toekomst heel veel handjes aan het bed nodig. Ik heb gekozen voor thuiszorg omdat ik hou van de dynamiek. Achter iedere voordeur zit namelijk een ander verhaal, een ander leven. Bij mijn ouders heb ik gezien hoe het werken in de wijk is; professioneel en integer. Ik had best weer in het bedrijfsleven kunnen gaan werken maar ik denk dat ik in de zorg meer voldoening vind. Zorgen voor mensen gáát ergens over, het doet ertoe. Als ik daaraan mijn steentje kan bijdragen? Graag!”

Lefgozer

Lefgozer is een regionale samenwerking van de volgende partijen in Zuidoost-Brabant: Oktober, Joris Zorg, ZuidZorg, Vitalis, Archipel, Sint Annaklooster en Ananz. Vanaf december 2020 werken zij samen en in de toekomst zullen meerdere partijen aansluiten. Het initiatief komt uit Noordoost-Brabant waar in de afgelopen 20 maanden ruim 270 mensen zijn gestart en de eerste 30 deelnemers al een diploma hebben. Om in de toekomst meer mbo-leerlingen te kunnen opleiden voor de zorg, zijn de voorwaarden voor zij-instromers, de zogenaamde ‘Lefgozers’, om een opleiding te starten aantrekkelijker gemaakt. Het werk-leerprogramma omvat een verkorte mbo-zorgopleiding waarbij het diploma Verzorgende IG kan worden behaald in 18 maanden. De opleiding wordt 100 % vergoed en er wordt vanaf dag één een passend salaris geboden. Daarnaast is er een baangarantie met een vast contract in de ouderen- of thuiszorg. Gedurende het traject is er persoonlijke begeleiding van een vaste begeleider, een groepsdocent en een carrièrecoach. Het Lefgozer-traject wordt ondersteund door OPPstap, Transvorm en Zorgkantoor CZ.

Informatie of aanmelden kan via:

www.lefgozer.nu

Door: Cai Vosbeek

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden