<p>P&egrave;re Theo is voorlopig te gast in het parochiehuis in Aalst.&nbsp;</p>

Père Theo is voorlopig te gast in het parochiehuis in Aalst. 

(Foto: Theo van Sambeek)

De roepingen van Theo van Osch

Als twintigjarige kreeg Theo van Osch zijn eerst roeping om priester te worden. Na het seminarie werd hij allereerst pastoor in Aalst in de O.L.V. Presentatieparochie, waar hij zeven mooie jaren doorbracht. Daarna was hij in Zeeland, Boekel, den Bosch en tot slot in Uden pastoor. Tijdens een vakantie in 2016 werd hij voor de tweede keer geroepen, dit keer in Frankrijk. Hij volgde die roeping en werd daar kluizenaar.

WAALRE - Nu woont père Theo tijdelijk in ballingschap in het parochiehuis van O.L.V. Presentatie, in afwachting tot hij terug kan keren naar zijn dorpje Montbrun-des-Corbières. Daar wil hij verder werken aan de restauratie van de veldkapel de Notre Dame de Colombier.

“Tijdens mijn vakantie in Notre Dame de Colombier kreeg ik de roeping ‘bouw mijn huis’, daarmee werd de oude veldkapel bedoeld, die verbonden is aan een legende. Helaas was dit monumentale gebouw zwaar in verval geraakt. Het is mijn missie de kapel weer in ere te herstellen. Ik overlegde met bisschop de Korte en emigreerde naar Frankrijk om daar als kluizenaar te gaan leven.”

In 2017 trok Van Osch het habijt aan en zette daarmee de eerste stap op weg naar zijn noviciaat, de proeftijd voordat je het klooster in gaat. Een kluizenaar is een solitaire monnik die aan een klooster verbonden is. “Ik trok het klooster Onze Lieve Vrouwe van de Duiventil in. Het was een hele overgang van mijn drukke jaren als pastoor naar een leven van gebed in het klooster. Uiteindelijk kocht ik samen met mijn drie broers een vervallen huisje in het dorp. In het begin was het een zware tijd, het huisje was een bouwval met weinig comfort. In de kapel was geen verwarming en geen stroom. Ik moest tientallen kaarsen opsteken voor wat licht. Het was een goede ervaring en begreep toen dat mijn roeping het herbouwen van steen én geest was.”

Père Theo kwam naar Nederland om met zijn familie zijn 60e verjaardag te vieren. “Ik kreeg hier in het parochiehuis onderdak, dat voelt als thuiskomen. Mijn familie is er niet gerust op dat ik nu met deze pandemie, terug naar Frankrijk ga. Ik vroeg en kreeg toestemming van de bisschop om voorlopig te blijven. Het parochiehuis is gezegend met een eigen kapel, zodat ik het ritme van gebed - H. Mis - en gebedstijden kan aanhouden. Voor 2021 wil ik graag meegeven dat wanneer alles misloopt, er altijd uitkomst en hoop is, zolang mensen kunnen verwachten en blijven uitzien.” Het restaureren van de kapel kost veel geld. Montbrun-des-Corbières is een kleine gemeenschap, de mensen kunnen de lasten van de restauratie niet dragen, daarom richtte père Theo de stichting ‘Amis Notre Dame de Colombier’ op. Het is nu een bedevaartoord dat vooral op tweede paasdag en 8 september (Maria Geboorte) wordt bezocht. Meer informatie: www.notredamedecolombier.com

Door: Wilma Stofmeel

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden