‘Het is het mooiste vak ter wereld en echt dankbaar werk’


<p>Anouk van Nunen- Boesten is uitvaartverzorgster.</p>

Anouk van Nunen- Boesten is uitvaartverzorgster.

(Foto: Gijs Kooijmans)

‘Het is het mooiste vak ter wereld en echt dankbaar werk’

Je staat er eigenlijk niet bij stil, maar in Aalst en Waalre wonen aardig wat mensen met niet-alledaagse beroepen. Vandaag: Anouk van Nunen-Boesten.

WAALRE – Het gesprek is bijna afgelopen. Dan, heel spontaan: “Weet je wat bijzonder is? Soms ontmoet ik mensen voordat ze komen te overlijden. Dan leer ik ze écht kennen, niet alleen uit verhalen.” Uitvaartverzorger. Het is niet een beroep dat (veel) wordt genoemd als je een jongere naar zijn droombaan vraagt. “Veel mensen zijn er min of meer in gerold”, weet Van Nunen. Zelf studeerde ze Communicatie Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, werkte als intercedente en runde ook een tijd een eigen kinderboekhandel.

“Dat ik in dit vak terecht ben gekomen is eigenlijk een cadeautje van mijn vader. Hij is twaalf jaar geleden overleden. Na de uitvaart vroeg een uitvaartverzorger of ik zelf ooit over dat beroep had nagedacht.” Dat zette haar aan het denken. Toen vervolgens een vacature ontstond bij de (toenmalige) afdeling Nabestaandenzorg van Coöperatie Dela in Eindhoven, was een sollicitatiebrief snel geschreven. “Na een aantal jaren ben ik aan de slag gegaan als uitvaartverzorger.” Ze heeft er geen enkele spijt van. “Het is het mooiste vak ter wereld. Ik vind dit mooi, echt dankbaar werk.”

Ze wil elke keer het afscheid zo goed als mogelijk, sfeervol en passend doen. “Van de nabestaanden, maar ook voor de overledene.” Ontzorgen, heet dat met een trendy woord. “Ik vind het heel mooi dat ik in zo’n periode van rouw onderdeel van een gezin mag zijn, mag helpen. Onderdeel er van ben. Ik ben dan gewoon Anouk. En dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken hoe laat de rouwauto komt, hoe laat de herdenkingsbijeenkomst is. Dat ik toevallig goed ben in het organiseren komt goed uit.”

Een belangrijk stuk van haar werk doet de uitvaartverzorgster op basis van vertrouwen. “Ik maak een kostenoverzicht, bijvoorbeeld. Zodat de nabestaanden weten waar ze aan toe zijn, welke consequenties bepaalde keuzes hebben. Ik ben heel eerlijk, transparant. Tenslotte is een overlijden van een dierbare het meest verdrietige dat mensen in hun leven kunnen meemaken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden