Afscheid van een hobby en passie


<p>Theo zou wel een boek kunnen schrijven over zijn avonturen als fotograaf.&nbsp;</p>

Theo zou wel een boek kunnen schrijven over zijn avonturen als fotograaf. 

(Foto: Yvonne van Sambeek)

Afscheid van een hobby en passie

Theo van Sambeek houdt van wielrennen. Hij fietste met liefhebbers op een laag pitje. Toen hij het niet meer bij kon houden, ging hij over op het fotograferen van wielerwedstrijden. Daar werd hij gespot door wielerjournalist Piet Gijsbers die hem om foto’s vroeg voor weekblad de Kempenaar. Vervolgens vroeg Lawrence Spierings hem om foto’s voor een Tourspel in de Trompetter te maken. Zo kwam het balletje aan het rollen.

WAALRE - Vierendertig jaar lang stonden zijn foto’s in weekbladen, van de Kempen tot in de hele de regio. Dit jaar werd hij zeventig en heeft hij besloten per 1 januari 2021 te stoppen. Voor hem is het niet zijn werk, maar zijn hobby en passie; fotograferen, waar hij afscheid van neemt.

Lawrence Spierings vroeg Theo ook andere foto’s te maken, naast het wielrennen. Zo gebeurde het dat hij de meest uiteenlopende foto’s aanleverde. “Ik heb van alles gefotografeerd: carnavalsoptochten, zittingsavonden, toneel en evenementen. De eerste jaren was de hele redactie betrokken met elkaar, dat was de leukste tijd. Vijftien jaar was ik hoffotograaf van Holland Lady’s tour Meerdaagse. En zeventien jaar hoffotograaf van het carnaval in Valkenswaard. Soms had ik op zondagmiddag vijf voetbalwedstrijden te bezoeken. Dat was racen van het ene dorp naar het andere.”

Theo is autodidact en heeft zichzelf alles geleerd. “De eerste vijftien jaar fotografeerde ik analoog, dat betekende dus snel het fotorolletje wegbrengen, laten afdrukken en inleveren. Een digitaal fototoestel werkt dan natuurlijk veel fijner. Ik heb alleen een cursus Photoshop gevolgd, dat komt soms goed van pas. Ik heb inmiddels een heel archief aangelegd en heb meegewerkt aan het wielerboek van Piet Gijsbers. Daarin beschrijft hij de geschiedenis van het wielrennen vanaf 1918.”

In de loop van de jaren maakte Theo veel bijzondere momenten mee. “Toen Ali B. optrad in Sterksel maakte ik een foto van van hem voor de Parel van Brabant. Ali ‘betrapte’ mij en riep me op het podium. Hij wilde een foto van hem met publiek op de achtergrond en ik maakte er een stel. Toen vroeg hij mijn naam waarna hij samen met de volle zaal mijn naam scandeerde. Een ander hoogtepunt is het bezoek van koningin Máxima aan de Pracht. Ik mocht als enige fotograaf mee naar binnen en heb de mooiste foto’s gemaakt.” Theo’s vrouw Yvonne bewaart mooie herinneringen aan wielerwedstrijd Grote Prijs Eric Breukink, daar was ze twee dagen als VIP te gast.

Theo zal zich niet snel vervelen “Wanneer ik wandel of fiets zie ik altijd mooie plaatjes om te fotograferen. Bijna dagelijks werk ik aan het archief van de Wielerploeg Willem II Gazelle en bereid de expositie en reünie daar van voor. Die is in Valkerij en Sigarenmakersmuseum in Valkenswaard gepland. Ik kom nog tijd te kort.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden